Тотал ще проучва находищата на петрол и газ в Черно море


Тотал ще проучва находищата на петрол и газ в Черно море
Снимка:

443

Френската компания Тотал спечели конкурса за проучване на находищата на газ в блока "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море.

Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на пресконференция в Министерски съвет.

Той заяви, че Тотал е предоставил най-добрата оферта за извършване на тази дейност.

Френската компания ще работи заедно с OMV и Репсол.

"Това е нашата голяма надежда за диверсификация, защото потенциалът, който има дълбоко Черно море според всички анализи е значителен", изтъкна Добрев, цитиран от БГНЕС.

Майкъл Борел, вицепрезидент на Тотал, отговарящ за производството и търговията в Източна Европа, заяви, че процедурата е била "почтена и прозрачна". "От наша страна и от страна на партньорите ни съществува силно желание да се използва целият потенциал за проучване на възможностите на блока "Хан Аспарух", посочи той.

 "Необходим е голям технически потенциал за извършване на сондажи в дълбоките води на Черно море", каза още Борел. Той уточни, че са направени геоложки проучвания и се очаква да има най-малко два кладенеца на голяма дълбочина.

Премиерът Бойко Борисов поздрави министър Добрев с избора на фирма за проучване на газ в блока "Хан Аспарух" и коментира, че това означава "истинска диверсификация".

"Тя ще е много по-истинска от интерконекторната връзка, която готвим с Турция", заяви Борисов.

Той изрази задоволство от подписаното споразумение между Азербайджан и Турция за газопровода ТАНАП и се надява "Набуко" да мине през България.

 Премиерът заяви, че комисионната такса, която България ще получава по проекта, е между 2% и 30% в зависимост от големината на находищата. "Имаме всички уверения, че находището в "Хан Аспарух" ще бъде голямо. Това драстично ще намали цената на газа и ще ни помогне във воденето на преговорите за закупуването на новите количества газ", заяви Борисов.

 Делян Добрев съобщи, че при проучвателни сондажи в румънската територия на дълбоко Черно море, на 15 км от северната граница с България, са доказани запаси между 40 и 80 млрд куб. м. газ. Той изтъкна, че българският блок е приблизително три пъти по-голям от румънския, така че има надежди да бъдат открити същите значителни количества газ.

"Нашата консумация на газ в момента е около 3 млрд куб. м. на година. 80 млрд куб. м. означава, че ще бъдем напълно енергийно независими за период от 30 години", заяви Добрев.

"Перспективите на този блок са не само за газ, но и за нефт и очакванията за нефт също са обнадеждаващи", допълни той.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички