Трайков: Бих посъветвал Делян Добрев да пътува


Трайков: Бих посъветвал Делян Добрев да пътува
Снимка:

617

Настоятелно бих посъветвал Делян Добрев да пътува като министър на външната търговия. Той трябва да пътува и от гледна точка на икономиката на България, МИЕТ е по-важно от МВнР.

Това каза пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Трайчо Трайков.

Изявлението дойде като контра на премиерското, който при приветстването на Добрев на поста, му заръча по-малко да пътува и да се пече на плажа.

Трайков отново отрече, че проваленият бизнес форум в Катар е неговата отговорност.

Министърът в оставка посочи, че въпреки че форумът беше във вторник, те до понеделник не са имали нито окончателната програма, нито списък с участващите фирми. МВнР настояваше да прави този бизнес форум, каза Трайчо Трайков.

Външно министерство може да си позволи месец и половина да подготвя един форум, ние само за тази година имаме сигурно 15 форума в чужбина, които подготвяме, които минават и от които никой не се е оплакал, заяви още Трайко Трайков.

Според него няма ситуация, при която ако някой не се справя или е муден, в същото време да му се дава да управлява най-голямата криза в България.

Това го усетих в дните си, в нощите си, в ходенето по язовирите, по белите коси, които ни се появиха, заяви Трайков.

Що се отнася до АЕЦ Белене той коментира, че ако Белене трябва да стане на площадката на Белене с два руски реактора цената трябва да е драстично различна от тази, за която се говореше досега.

Другите условия, които според Трайков трябва да се изпълнят са: турбината да е от по-ново поколение. Не казвам реактор от по-ново поколение, защото той вече е направен, ние ще сме с един междинен модел. Турбината обаче може да бъде сменена. Трябва да има участие на стратегически инвеститор, който задължително да е енергийна компания.

Вторият вариант е нов блок в АЕЦ Козлодуй с това, което е произведено руско, съчетано с американска автоматика и системи за контрол и френска турбина.

Има и трети вариант – разбираме се с руснаците, че не може да се разберем, вземаме си реактора и го продаваме на друг, посочи Трайчо Трайков.

Най-добрият вариант според Трайков обаче е България да осъществи ядрения си проект номер 1 – да удължи живота на 5-ти и 6-ти блок с поне 20 години. Това би означавало, че до 2037 години ние ще имаме 2000 мегавата ядрени мощности.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички