Тръгва нов протест срещу скъпите горива


Тръгва нов протест срещу скъпите горива
Снимка:

374

Нов протест срещу рекордното поскъпване на горивата през последната седмица и задаващото се ново такова стяга движение СИЛА в страната.

Протестните шествия ще се състоят в неделя, 26 февруари и ще обхванат повечето големи градове в страната.

Акцията в София започва в 15.00 часа пред Народното събрание.

Протести са планирани във Варна, Враца, Самоков, Велико Търново, Пловдив, Перник, Бургас, Сливен, Русе, Плевен, Горна Оряховица, Стара Загора, Димитровград, Монтана, Благоевград.

От Гражданското движение излизат с конкретни искания в тази насока.

На първо място те се обявяват за либерализиране на вноса горива. 

Намаляване на митата и акциза (премахване на данъка върху акциза) на горивата и нормализиране на цената спрямо стандарта е друго искане.

От там се обявяват за граничен контрол (да се знае коя фирма какво внася и какво е качеството на внесеното гориво) и граждански контрол на качеството на нефта, който внасят Лукойл (като гражданите, които го контролират се избират от инициативен комитет и биват сменяни на всеки 3 месеца).

СИЛА настоява да се провери какво количество „светли горива“ има в нефта (AP-то на бензин дизел и % остатъчен продукт - LPG).

Сред исканията са и да се приеме като временна мярка в производството по чл. 21 от ЗЗК срещу - Лукойл България (и чл.15), Ромпетрол България, Нафтекс Петрол и ОМВ България, незабавен мораториум върху цените на бензин и дизел, на едро и дребно, на основание чл.56 (1)от ЗЗК:-

 Да се предприемат адекватни и навременни постъпки за постигане на междуправителствено споразумение за съхранение на запаси на територията на друга страна членка, настоява още движението.

България е една от 3-те държави в ЕС, която все още няма такова споразумение. Ако го имаме, ще се облекчи финансовата тежест върху предприятията за достигане на минималния резерв, което пряко влияе на цената към потребителя, обясняват организаторите на протеста

 От там предлагат също да се разгледа възможността за изграждане на държавни данъчни складове, които да предоставят равни условия за ползване от вносителите на горива в България.

СИЛА разпространи до медиите и клип, който беше изготвен специално за бъдещите протестни действия, като "в него се отразява цялостната ситуация в страната през последните 22 години!".

Песента на ‪Ghettoman, IMP и МЕЧОКА "Майка България" скандализира интернет обществото и беше цензурирана от редица медии, които отказаха да я излъчат заради острия тон срещу властта.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички