Турция ще купува туркменски газ през Иран


Турция ще купува туркменски газ през Иран
Снимка:

2372

Един от главните клиенти на "Газпром" иска да купува туркменски газ през Иран, пише "Ведомости".

Частни турски компании се договориха да купуват 2 милиарда куб.м. туркменски газ през Иран, заяви турският министър на енергетиката Танер Йълдъз. Анкара иска да увеличи покупките до 10 милиарда куб.м. Йълдъз не разкри подробности от туркменския проект. Представители на турското министерство на енергетиката, министерството на петролната и газовата индустрия на Туркменистан и "Туркменгаз" не коментираха.

Турция и Европейският съюз отдавна обсъждат въпроса с вноса на туркменски газ. В Европейската комисия се надяват на построяването на газопровод по дъното на Каспийско море от Туркменистан за Азербайджан, който ще стане част от "Южния газов коридор" през Турция за ЕС. Строителството на такъв газопровод се обсъжда още от края на 90-те години на миналия век. Дори през 1999 г. "Боташ" е сключила договор с "Туркменгаз" за покупката на 15,6 милиарда куб.м. "синьо гориво", с които да бъде запълнена проектираната тръба. Но нейното строителство до момента не е започнало. Страните не могат да се договорят за териториалния статут на Каспийско море.

След приемането на новата енергийна стратегия на ЕС, една от целите на която е да се намали зависимостта от руския газ, преговорите за строителството на Транскаспийския газопровод се активизираха. На 1 май в Ашхабад представители на ЕС, Турция, Туркмения и Азербайджан подписаха декларация за проекта, до края на юни трябва да бъде създадена и работна група. На нея и предстои да реши организационните, юридическите и техническите въпроси свързани с доставките на туркменски газ за ЕС.

ЕК се надява, че ако се премахнат санкциите, наложени на Иран, газ от Ислямската република също може да бъде доставян за ЕС през Турция. Но за доставките на туркменски газ в Турция и ЕС през Иран до момента не се говореше. Представител на ЕК заяви, че както и преди се планира туркменско "синьо гориво" да се доставя чрез несъществуващия Транскаспийски газопровод.

Появата на туркменския газ на турския пазар е неизгодна за "Газпром". Турция ежегодно консумира около 45 милиарда куб.м. газ, от тях 27 милиарда се доставят от руския газов холдинг. "Газпром" разчита да увеличи доставките, включително през "Турски поток". Но преди началото на неговото строителство Турция иска да получи по-изгодни цени. Намалението е съгласувано и документите ще бъдат подписани скоро, заяви още в средата на март Йълдъз. В началото на май тази теза беше повторена и от президента на "Газпром" Алексей Милер. Но до момента това още не е станало факт.

Турция продължава да се пазари, смята анализаторът на "Сбербанк CIB" Валерий Нестеров. Между Туркмения и Иран няма достатъчно мощна като капацитет инфраструктура за преноса на газ, отбеляза той. Най-вероятно става дума за суап доставки, съгласява се с него и директорът на Фонда за национална и енергийна сигурност Алексей Гривач. Иран може да купува газ от Туркмения, за да задоволи потребностите в източните си провинции, а в замяна да доставя свой газ на север за Турция. По данни на "Бритиш петролиъм" Туркмения изнася за Иран около 5 милиарда куб.м. годишно, а Иран за Турция – до 10 милиарда куб.м. Преди не се е говорило за суап доставки.

За Иран е неизгодно да се превръща в голям транзитьор на туркменски газ, защото разполага със свои огромни запаси и планира да започне износ за Европа, не се нуждае от конкуренти, подчертава Нестеров.

За Туркмения е важно да увеличи износа си за Китай, Ашхабад не разполага със свободни количества газ, смята Гривач. В същото време част от свободните количества "синьо гориво" остават заради Русия, която намалява покупките си на туркменски газ. През 2015 г. "Газпром" е купил от "Туркменгаз" 4 милиарда куб.м., а през 2014 г. – 11 милиарда, заяви през февруари заместник-председателят на УС на руския газов холдинг Александър Медведев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички