Турция ще вложи 11 млрд. долара в енергийна ефективност


Турция ще вложи 11 млрд. долара в енергийна ефективност
Снимка: Getty Images/Guliver

1971

Турция има намерение да инвестира 11 млрд. долара за енергийната си ефективност през следващите пет години, да намали консумацията на първична енергия с около 14% и да намали с 66 млн. тона емисиите на СО2. Това заяви заместник-министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар, предаде БГНЕС.

Говорейки на форум за енергиен преход, провеждащ се в Берлин, Байрактар заяви, че енергийният преход на Турция има два периода, първият от които е започнал преди 17 години.

"Основно това беше пазарен преход и това, което направихме, беше вертикалната промяна на интегрирания държавен модел в конкурентен пазарен модел", каза той, добавяйки, че страната разделя всички пазарни дейности, приватизира съответните държавни предприятия. "По принцип сме приложили всички необходими инструменти за либерализация на пазара", продължи той.

В края на първия преходен период Турция успяла да осъществи успешно всички съответни пазарни реформи и турският енергиен пазар успял да привлече инвестиции в размер на 60 млрд. долара, каза Байрактар.

„Нашите вятърни и слънчеви инсталации нараснаха от 0% до 15,2% от общия капацитет. Пазарният дял на независимите производители на енергия се е увеличил от 25% на 80%. И накрая на 1 април 2018 г. от 11,00 до 14,00 ч., 63% от снабдяването с електроенергия дойде само от възобновяеми енергийни източници в Турция, ”каза той.

Вторият преходен период е започнал през 2017 г. По думите на Байрактар Анкара иска през следващите 10 години да добави в енергийната система по 10 гигавата от вятърна и слънчева енергия.

Турският заместник-министър подчерта и значението на ядрената енергия като важен елемент във втория преходен период.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички