Турция сондира за нефт и газ край Кипър


Турция сондира за нефт и газ край Кипър
Снимка:

4065

Турция започва търсене на нефт и газ с два сондажни кораба във водите край остров Кипър, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу в четвъртък. Това съобщава вестник „Хюриет“, цитиран от "Фокус".

„Нека тези, които идват в региона със своите компании от далеч, видят, че без нас, нищо не може да бъде направено в този регион. Без Турция в Средиземно море не може да бъде направено нищо, няма да го позволим“, заяви Чавушоглу по време на среща с бизнесмени в западната турска провинция Айдън.

Природните ресурси в Егейско море и Източното Средиземноморие, както и на остров Кипър, са „стратегически цели и национални въпроси“ за Турция.

Що се касае до отношенията между Анкара и Москва, турският външен министър отбеляза, че западните държави критикуват страната му за добрите ѝ отношения с Русия, докато в същото време „повечето от тези страни-членки на НАТО имат по-добри отношения с Русия“. Той описа оплакванията на Запада от добрите руско-турски отношения като „двоен стандарт“.

„Днес ние получаваме 50% от газта си от Русия, Някои европейски държави получават по 80-90%. Това е причината, заради коят Доналд Тръмп наскоро разкритикува Германия. Няма проблеми, когато го получаваш ти, но се оказва, че има проблем, когато Турция строи стратегически отношения или „Турски поток“, подчерта първият дипломат на Анкара.

Турция последователно критикува правителството на Република Кипър за едностранните му сондажи в Източното Средиземноморие, като настоява, че турците киприоти също имат права върху ресурсите в този район.

Анкара пусна първия си сондажен кораб в Източното Средиземноморие на 31 октомври 2018 година. Сондата „Фатих“ започна проучвателните си дейности край Анталия, в източната част на едностранно обявената Изключителна икономическа зона (ИИЗ) на Кипър.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички