Турция удължава кризата в Източното Средиземноморие


Турция удължава кризата в Източното Средиземноморие
Снимка: Getty Images

5184

Докато международните играчи полагат все по-големи усилия да съберат Атина и Анкара на масата за преговори, решението на Турция да удължи присъствието на сондажния си кораб "Оруч Рейс" във водите, които Гърция смята за свой континентален шелф, до 1 септември с издаването на навигационен телекс (НАВТЕКС), се очаква да удължи интензивното противопоставяне между двете страни в Източното Средиземноморие. Това пише гръцкият вестник Kathimerini, цитиран от Агенция "Фокус".

Решението следва изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и други висши служители, които заявиха, че "Оруч Рейс" ще напусне района само след като изпълни мисията си.

С новия НАВТЕКС сондажният кораб ще продължи да се движи във водите, за които Атина претендира, но малко по-на север - към остров Кастелоризо.

Нарастващото напрежение също ускори международната дипломатическа мобилност и сега се очаква германския канцлер Ангела Меркел да проведе преговори с Ердоган в петък, докато генералния-секретар на НАТО Йенс Столтенберг също повтори призива за диалог. В същото време на неформалния Съвет на външните министри на Европейския съюз, който започна в четвъртък, се обсъждат евентуални санкции срещу Турция. 

Освен това премиерът Кириакос Мицотакис получи второ телефонно обаждане в четвъртък от американския президент Доналд Тръмп, който го информира за разговора, който е водил по-рано с Ердоган.

Според кратко изявление на дирекцията за комуникации на турското президентство, Ердоган е казал на американския лидер, че "не Турция е причинила нестабилност в Източното Средиземноморие и е подчертал, че Турция е изразила своята подкрепа за деескалация и диалог". 

Въпреки че не се знае много за съдържанието на разговора им, някои съобщения сочат, че поведението на Турция в Източното Средиземноморие предизвиква безпокойство за Вашингтон. 

Нещо повече, според някои твърдения, ако Анкара продължи да подхранва напрежението в Източното Средиземноморие, оставените в изчакване санкции срещу Анкара заради закупуването на руски зенитно-ракетни системи С-400 могат да бъдат активирани.

Междувременно в четвъртък гръцкият парламент ратифицира споразумение с Египет, което определя морските граници между двете страни - стъпка, която Турция смята за враждебна. Сделката, която вече е ратифицирана от парламента на Египет, беше одобрена със 178 гласа от "Нова Демокрация" и лявоцентристкото "Движение за промяна". 

Осемдесет и един депутати от опозиционната СИРИЗА гласуваха "въздържал се". Общо 26 депутати от Гръцката комунистическа партия (ККЕ), националистическото "Гръцко решение" и партията MeRA25 за борба с икономиите гласуваха против споразумението.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички