Южен поток - подарък от Газпром за европейските посредници?


Южен поток - подарък от Газпром за европейските посредници?
Снимка:

416

Газопроводът "Южен поток" може да се окаже безплатен подарък от "Газпром" за европейските посредници.

Това се казва в коментар на "Независимая газета", съобщава БГНЕС.

Яркият диалог на руския президент Владимир Путин с канцлерката Ангела Меркел по проблемите на газовите доставки в Европа накара експертите да прогнозират най-лошите сценарии за Русия. Запазването на принципните разногласия с европейците означава за "Газпром" нов кръг от ценови отстъпки - по цялата верига от европейски купувачи. А бързането със започване на строителството на "Южен поток" едва ли ще го спаси от "разкулачването" по новите европейски правила, на които ще бъде придадена обратна сила.

Президентът Путин помоли Европейския съюз да не придава обратна сила на законите, които ще бъдат приети в рамките на Третия енергиен пакет. "Единственото, против което възразяваме е да се придава обратна сила на законите. Според мен, това е абсолютно недопустимо. Това е абсолютно нецивилизован начин за решаване на въпросите. Ако ние инвестираме пари, нашите компании, впрочем, и германските компании също влагат пари в многомилиардните проекти по действащите правила и действащите закони, то каква може да бъде нашата увереност, какво ще се случи с тези инвестиции, ако бъде взето подобно решение и след това със задна дата правилата бъдат разпространени и върху старите инвестиции", попита риторично Владимир Путин на пресконференцията след края на преговорите с федералния канцлер Ангела Меркел.

"Помолихме нашите европейски партньори, Европейската комисия да има предвид това обстоятелство и да гради своите отношения с партньорите, включително руските, така, че да не се нарушават приетите принципи на международното право", каза руският президент.

В рамките на така наречения Трети енергиен пакет, утвърден от ЕС през 2009, се изисква разделяне на бизнеса по продажба и транспортиране на газ. Компанията - собственик на "синьото гориво" не трябва да бъде монополен собственик на газопроводите и трябва да допусне транспортиране по тях на газ на нейните конкуренти.

В "Газпром" са убедени, че новите европейски правила са насочени срещу него като главен доставчик на тръбопроводен газ в Европа. "Третият енергиен пакет е вреден документ, но това е наше мнение. Европейските партньори имат право да правят това, което желаят", заяви Путин.

На свой ред, Ангела Меркел заяви, че тя не възразява против запълването на газопроводите само с руски газ, но само ако няма други конкуренти и претенденти: "Препоръчвам нещата да се приемат такива каквито са, и да се използва тази свобода на действие, която те предоставят".

Независимите експерти обвързват бързането с началото на строителството на газопровода "Южен поток" с опита на Москва този проект да не попадне под изискванията на Третия енергиен пакет.

"Смятам, че надеждите да се заобиколи Третия енергиен пакет ще останат напразни. Европейският парламент и Съветът на Европа вече приеха постановления за необходимостта от проверка на всички договори за доставките на газ. При това се предполага, че ревизията ще засегне както старите, така и новите договори и споразумения", заяви партньорът в консултантската компания RusEnergy Михаил Крутихин.

В резултат Европа ще получи нов газопровод, построен с руски пари, а от него ще се ползват независимите оператори, против чието участие днес възразява Москва, предполага анализаторът.

Експертът на Sberbank Investment Research Валерий Нестеров също не вижда особени перспективи за подобряването на газовите отношения с ЕС. "Газпром" се сблъсква в Европа със слабото търсене на газ и високи данъци върху синьото гориво в страните-вносители", отбелязва анализаторът.

Не е случайно, че в Русия се регистрира рекордно нисък добив на газ. "За момента не се виждат признаци за компромис с европейците. Точно обратното, по-вероятен е нов кръг отстъпки от страна на Русия. "Газпром" фактически се отказва от базовото условие "взимай или плащай", а също така коригира цените на спотовия пазар", припомня Нестеров.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички