Южен поток - старт след 5 години договорки


Южен поток - старт след 5 години договорки
Снимка:

422

Руският газов гигант Газпром планира да започне на 7 декември изграждането на газопровода "Южен поток", предназначен да доставя руски газ на ЕС през Черно море, стана ясно в понеделник.

Поглед върху предисторията на проекта хвърля БГНЕС.

"Южен поток" е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители и предвижда транспортирането на "синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа.

Меморандумът за взаимно разбирателство за реализирането на "Южен поток" беше подписан на 23 юни 2007 между "Газпром" и италианската ЕНИ. Той определи насоките за сътрудничество между двете компании в областта на проектирането, финансирането, строителството и управлението на "Южен поток"

В течение на няколко години от 2008 бяха съгласувани икономическите и юридическите аспекти на проекта, в резултат на които, бяха определени маршрутите на магистралните тръбопроводи.

В прединвестиционния стадий на проекта се разглеждат няколко варианта за маршрути на газопровода. Той включва сухопътна част, преминаваща през територията на редица европейски страни, а също така морски газопроводи по дъното на Черно и Адриатическо море (в случай, че бъде избран вариант за доставка на газ в южна Италия). Освен това, за осигуряването на "Южен поток" с достатъчно количество природен газ се предвижда разширяването на съществуващите и строителство на нови газопреносни мощности на територията на Руската Федерация.

Новата газопроводна система, предназначена за снабдяването на "южен поток" с газ, ще премине по територията на Русия от компресорната станция "Починки" до бреговете на Черно море. Нейната дължина достига около 2500 км. Предвижда се изграждането на 10 компресорни станции.

Газопроводът ще се строи в 8 руски региона: Воронежка, Волгоградска, Ростовска, Нижгородска, Пензенска и Саратовска области, Мордовия и Краснодарския край.

Морският участък на газопровода ще премине по дъното на Черно море от компресорната станция "Русская" на руското крайбрежие до българския бряг. Общата дължина на черноморския участък е около 900 км, максималната дълбочина - 2250 метра.

Съществуват няколко варианта за маршрути на "Южен поток" по дъното на Черно море. За момента като основен се разработва маршрутът, който преминава през изключителната икономическа зона на Русия, Турция и България.

Към септември 2011 делът в морския участък от проекта е разпределен по следния начин: "Газпром" държи 50%, италианската ЕНИ - 20%, германската компания "Винтерсхал" и френската "Електрисите дьо Франс" по 15%.

На територията на страните от Южна и Централна Европа се разглеждат два възможни маршрута за изграждане на тръбопровода: северозападен - в посока Словения и Австрия през България, Сърбия и Унгария, а също така югозападен - през България за Гърция и Италия. От главната тръба ще бъдат направени отклонения за Хърватия и Македония.

Предвижда се, че газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб.м. Първата тръба ще заработи през декември 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда куб.м. газ) през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро.

За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.

През 2011-2012 Черна гора и Република Сръбска в Босна проявиха готовност за участват в проекта. Беше взето решение да се направи техническа и икономическа оценка на изграждането на отсечки към тези страни.

На 21 ноември 2011 беше пуснат в експлоатация първият обект от "Южен поток" - подземното хранилище за газ "Банатски двор" в Сърбия, което е едно от най-големите в Югоизточна Европа.

През третото тримесечие на 2011 беше приключена разработката на сводната техническа и икономическа оценка (ТЕО) на "Южен поток", което включва ТЕО на морския участък и ТЕО на участъците, преминаващи през територията на южно- и централноевропейските държави-участнички в проекта. Сводното ТЕО съдържа основните технически решения по проекта с обосновка за тяхното осъществяване, оценката на екологичната безопасност и мероприятия по опазване на околната среда, оценката за икономическата ефективност на тръбопровода с оглед на капиталните и експлоатационни разходи.

През януари 2012 в съответствие с нареждане на руския министър-председател Владимир Путин беше одобрен подробен план на дейностите, позволяващи да се пристъпи към ускорено строителство на газопровода "Южен поток" не през 2013 както беше планирано, а още през декември 2012. Окончателното инвестиционно решение по "Южен поток" се очаква да бъде взето този месец.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички