Украйна може изцяло да спре да внася руски газ


Украйна може изцяло да спре да внася руски газ
Снимка: Getty Images

1402

Възможно е Украйна да спре да внася руски газ от 1 април. Това заяви украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Владимир Демчишин по време на брифинг, предаде ТАСС. 

Демчишин каза, че в момента Украйна няма нужда от руски газ и няма никакъв смисъл да го купува на по-висока цена, отколкото може да получи в Европа.

Дългове

По-рано днес стана ясно, че според разчетите на Международния валутен фонд (МВФ) не се очаква погасяването на дълга на Украйна от 3 милиарда долара към Русия през декември тази година.

Според The Financial Times Киев планира да преструктурира "15 милиарда щатски долара (задълженията си към кредиторите) през следващите 4 години", което е част от плана на Международния валутен фонд за затваряне на "дупката" от 40 милиарда долара във финансите на Украйна.

Официален представител на фонда отбелязва, че "украинските власти трябва да решат до каква степен и какви видове дългове ще бъдат включени в операциите по дълга".

Руският финансов министър Антон Силуанов потвърди, че Украйна се е обърнала към Русия с молба да преструктурира дълга, но посочи, че Москва не е готова за тази стъпка. "Русия не е готова да върви към разссрочване и отсрочване на дълга", каза той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички