Унгария пак подава газ на Украйна


Унгария пак подава газ на Украйна
Снимка: БГНЕС

1629

Унгарският оператор на газопреносната система FGSZ е възобновил доставките на газ за съседна Украйна, след като те бяха спрени за неопределено време през септември. Спирането бе критикувано от украинската държавна компания "Нафтогаз", припомня БГНЕС.

Според говорителката на компанията FGSZ (Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság) Едина Лакатош 2,6 милиона куб. м газ са доставени в събота.

Спирането стана няколко дни след срещата в Будапеща между Алексей Милер, президент на руския газов гигант "Газпром", и унгарския премиер Виктор Орбан, който редовно отправя предупреждения срещу влошаването на търговските отношения с Русия.

Правителството на Орбан обясни тогава спирането с необходимостта да се увеличат газови резерви на Унгария. Ангажиментът, който Брюксел призова да бъде спазван от страните членки на ЕС.

Той бе обяснил, че Унгария трябва да бъде готова, в случай на затваряне на тръбопровода на границата с Украйна, през който се транзитира голяма част от природния газ, доставян от "Газпром".

Според украинския оператор "Укртрансгаз" през 2013 г. са внесени общо 600 млн куб. м газ от Унгария.

Газовите доставки от Унгария за Украйна се вписват в рамките на усилията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна, засегната от политически и военни конфликти между нея и Русия и сепаратистите на изток.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички