Унгарската MOL обмисля оттегляне от Набуко


Унгарската MOL обмисля оттегляне от Набуко
Снимка:

437

Унгарската нефтогазова компания MOL обмисля да напусне проекта за газопровода Набуко, съобщи Блумбърг, като се позова на изявление на премиера на Унгария Виктор Орбан.

Пред европейския център в Брюксел Орбан заяви, че според компанията "проектът се сблъсква с трудности при реализирането му и във връзка с това тя планира да излезе от него.

Според изявлението съществуват много неясноти около проекта, които е сложно да не бъдат взети предвид.

Стойността на газопровода, който трябва да доставя гориво в Европа от Каспийския район, като заобиколи Русия, постоянно расте.

Същевременно унгарската компания нито потвърждава, нито отрича излизането си от проекта.

Официалният представител на Набуко Кристиан Долезал е заявил пред американското издание New York Times, че няма никаква информация за излизането на унгарската компания или на нейната дъщерна фирма FGSZ от проекта, в който е акционер.

Очаква се по-късно днес компанията да публикува ново комюнике относно бъдещите си планове за проекта.

Набуко от години среща трудности да осигури доставчици и вече няколко пъти беше отлаган. Нов удар срещу проекта беше решението на Турция и Русия през декември трасето на газопровода "Южен поток" да мине през техните териториални води в Черно море.

Газопроводът Набуко е предназначен за транспортирането на каспийски газ в Европа и заедно с газопроводите Турция-Гърция-Италия и Транс-Адриатическия влиза в така наречения "Южен газов коридор".

Споразумението за строителството на Набуко беше постигнато още през 2002 г. Сред учредителите на проекта, активно подкрепян от ЕС, са австрийската OMV, унгарската MOL, турската "Боташ", българската "Булгаргаз" и румънската "Трансгаз".

По-късно към тях се присъедини и RWE. Първоначалната му цена беше около 5 милиарда евро, след това скочи на 7,9 милиарда.

Експертите смятат, че и тази цена може да нарасне сериозно и да достигне 15 милиарда. Пускането в експлоатация на газопровода се отлагаше многократно. Сега се смята, че строителството му може да започне през 2013 г., а доставките - през 2017 г. Дължината на трасето е 4000 км, капацитетът на тръбата – около 30-31 милиарда куб.м.

Основната ресурсна база трябва да бъде азербайджанското находище "Шах-Дениз-2". То може да даде едва около една трета от необходимото "синьо гориво" за "Набуко". Но даже този газ е малко вероятно да отиде за тази тръба, след като на връх Коледа 2011 Анкара и Баку се договориха за изграждането на свой газопровод.

В началото на януари и RWE обяви, че обмисля да се оттегли от проекта. Тогава "Файненшъл Таймс Дойчланд" коментира, че това е първият реален сигнал от страна на един от основателите на Набуко за възможния отказ от проекта, припомня БГНЕС.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички