Уорлик: Няма да ви притискаме за шистовия газ


Уорлик: Няма да ви притискаме за шистовия газ
Снимка:

429

САЩ няма да упражняват натиск за шистовия газ, а българите трябва да разгледат обективно нещата, защото когато става дума за каквато и да било енергия, винаги има рискове.

Изключително важно е в България да има обективна, открита дискусия, за да се прецени дали искате да се разработва шистов газ, или не, заяви пред журналисти в парламента посланикът на САЩ за България Н. Пр. Джеймс Уорлик по повод визитата на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в България, предаде Фокус.

„Шеврон” и всякакви други компании, които работят в тази област и експертите в тази област, трябва да са тук, за да може да се води една широко обхватна и разумна дискусия по този въпрос. Българският премиер вчера спомена, че сега е моментът да се води такава дискусия и българите трябва сами да решат за себе си дали искат това, или не, каза Джеймс Уорлик.

Това е решение, което българите трябва да вземат сами за себе си – дали да се разработва шистов газ в България, или не. В САЩ сме преосмислили този въпрос, направили сме преценка за плюсовете и минусите и дали е безопасно и в крайна сметка са въведени необходимите регулации, които да гарантират максимална безопасност, заяви Джеймс Уорлик.

Решение по отношение на шистовия газ беше взето от страна на България именно в Народното събрание, допълни той.

Шистовият газ не беше целта на визитата на Хилари Клинтън, а целта беше да утвърди отново доброто партньорство, което съществува между България и САЩ, а също така да предостави признание за тези добри двустранни взаимоотношения между нашите две страни. Визитата беше много добра възможност за нея да утвърди добрите взаимоотношения между България и САЩ, каза Джеймс Уорлик.

В САЩ вече повече от 10 години провеждаме сондажи за шистов газ и в този период технологията се подобрила. И в САЩ, както и тук, и ние искаме да пазим нашата околна среда и както подчерта нашият държавен секретар – както в САЩ, така и в България на първо място стои околната среда, заяви посланикът на САЩ в България.

В САЩ в резултат на шистовия газ цените на газ по принцип паднаха стремглаво надолу, а вие тук в България плащате четири пъти повече за газ, отколкото ние в САЩ. Така че и икономическият аспект е важен. Но в крайна сметка решението за това е в ръцете на българското правителство и ние ще уважим всяко едно решение, каза още Уорлик.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички