В Австрия се заговори за възраждането на "Южен поток"


В Австрия се заговори за възраждането на "Южен поток"
Снимка:

2377

Австрийската компания OMV и “Газпром” обсъждат възраждането на проекта „Южен поток“, пише вестник Der Standart.

„Основен бенефициент на плановете за реанимация на „Южен поток“ може да станат OMV и Австрия като газов хъб“, пише вестникът. Той напомня, че това е изгодно за страната, защото транзитът на руски газ към Европа при изграждането на „Южен поток“ ще премине през австрийския газов хъб в Баумгартен.

Според изданието Австрия смята да везе в играта малко преди да започне изграждането на второто трасе от проекта „Турски поток“ по дъното на Черно море. Газът за него ще е предназначен за Европа, докато газът от първото тресе ще отива за турския пазар.

OMV предполага, че руският газ от второто трасе на „Турски поток“ ще премине през газопреносните системи на България, Сърбия, Унгария и оттам в австрийския хъб Баумгартен. „Твърди се, че „Газпром“ е готов да продава газ на OMV“, отбелязва се в публикацията.

В нея се подчертава ще, че няма потвърждение на тази информация нито от австрийските власти, нито от OMV. „Нищо чудно. Реализацията на тези планове ще има не само дългосрочни икономически последици, но и геополитически. Докато всичко не бъде подписано и подпечатано, се спазва най-високо равнище на секретност“, коментира се в статията.

България и Унгария вече изразиха готовност от реанимирането на „Южен поток“, но руското Министерство на енергетиката заявяваше, че не разглежда възможността за връщане към този проект.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички