Валентин Николов: АЕЦ "Козлодуй" има нужда от нова концепция за сигурност


Валентин Николов: АЕЦ "Козлодуй" има нужда от нова концепция за сигурност
Снимка:

453

АЕЦ „Козлодуй" има нужда от нова концепция за сигурност, в която трябва да се предвиди и евентуално терористично нападение със самолет, заяви изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов.

Написването на нова концепция за сигурността е наложително предвид терористичния акт на бургаското летище миналото лято, както и проведените стрес тестове на ядрените реактори в Евросъюза, посочи Николов.

Той добави, че трябва да се идентифицират проблемите в сектора за сигурност и съответно да се предприемат конкретни мерки за реакция при евентуална терористична атака по въздуха.

Нужна е актуализация и на държавната Енергийна стратегия, за да може да се заложи на конкретни проекти. В стратегията в момента са заложени 2000 мегавата нови мощности, които не могат да се реализират до 2020 г. по нито един от включените проекти, отбеляза още шефът на единствената ни атомна електроцентрала.

Шефът на АЕЦ „Козлодуй" коментира и идеята за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене" . Според него държавата не може да задели ресурс, за да извърши строежа на АЕЦ „Белене", но като частен проектът винаги ще бъде актуален.

Той добави, че е „за" нови ядрени мощности, но те трябвало да са икономически издържани.

Изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй" има предимства пред строеж на АЕЦ „Белене" и те са наличната инфраструктура, обучените кадри, както и наличие на хранилище за отработеното гориво, посочи изпълнителният директор на централата. Според него 3-ти и 4-ти блок са били несправедливо затворени и трябва да заработят отново, тъй като в тях са вложени много средства за сигурността им.

По-рано днес изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" дискутира темата за ядрената енергетика и проблема със сигурността със студенти от Варненския свободен университет. Утре Николов ще се включи в започващия край Варна традиционен международен ядрен форум, организиран от сдружение „Булатом".

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички