Вдигат тока при по-продължителна стачка на миньорите


Вдигат тока при по-продължителна стачка на миньорите
Снимка:

459

Ако стачката в Мини "Марица Изток" продължи повече от месец, това ще доведе до поне десет процентно поскъпване на тока от 1 юли 2012 г.

Това коментира днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, предаде БТА.

Мини "Марица Изток" осигуряват въглища на три основни централи - ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", както и ТЕЦ АЕS. Централите имат запас от въглища за поне две - три седмици, но след това те трябва да намалят производството и евентуално да го спрат, ако не се осигуряват въглища, каза Семерджиев.

За да се подсигури потреблението в този случай се активира така наречения "студен резерв" - ТЕЦ Варна и ТЕЦ "Бобов дол", чиято електроенергия е значително по-скъпа от тази, произвеждана от въглищните централи от мини "Марица Изток".

При положение, че стачката е по-кратка, тя може и въобще да не окаже влияние върху цените на тока, само след това мините ще трябва да се натоварят допълнително да осигурят нов запас на централите, посочи Ангел Семерджиев.

Загубите в "Мини Марица Изток" от началото на стачката от нереализирана продукция са 2.4 млн. лв., съобщи за БТА инж. Евгени Стойков, изпълнителен директор на дружеството.

От общо 3000 миньори, които получиха тази сутрин назначение за дневна смяна в трите рудника, в протеста участват 2300 души. Това е 77 на сто, уточни инж. Стойков.

Добивът на въглища беше прекратен в 20.00 ч. в неделя, заради обявяването на ефективна и безсрочна стачка на миньорите. Те настояват всеки един от близо 7 100-те работещи в дружеството да получи по 1000 лева бонус за рекордното производство през миналата година.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички