ВЕИ-браншът: Държавата ни измами


ВЕИ-браншът: Държавата ни измами
Снимка:

485

ДКЕВР вкара едни временни цени за достъп на производителите на енергия от ВЕИ и край тях се вдигна огромен шум, тъй като това е измама на инвеститора.

Каниш някой и му обещаваш преференциална цена, а след това му взимаш 30% от тази цена, с което го мамиш.

С тези думи депутатът от КБ и бивш министър на икономика Петър Димитров онагледи начина, по който управляващите искаха да вкарат промени за ВЕИ в преходните и заключителни разпоредби на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, предаде БГНЕС.

В резултат на тази измама се създаде огромно напрежение - на срещата в София, която проведоха производителите на такава енергия, се появиха 15 посланика, сред които и посланикът на Германия, припомни Димитров.

Те заявиха, че такава практика е недопустима в държава членка на ЕС и на тази основа се очакваше управляващите да се коригират. Но ако това се направи в отделен законопроект за промяна на Закона за ВЕИ или Закона за енергетиката трябва да има публично обсъждане, смята червеният депутат. А те го вкарват в един друг закон, който няма никакво отношение към тази тематика, за да няма публично обсъждане и да измамят тези, които са засегнати, е неговото мнение.

Най-интересното е, че текстовете от закона не минаха, очевидно лобито им в самата ГЕРБ не участва в гласуването, с което направи невъзможно приемането на закона, коментира депутатът. Тук прозират лобистки интереси, които за пръв път пренебрегват волята на лидера на ГЕРБ, смята Петър Димитров.

Той обясни, че няма законово основание да продължи действието на временното решение на ДКЕВР за цените за достъп и най-вероятно съдът ще отмени това решение. Страхът е от съда и затова парламентът се ползва като гумен печат, за да можем през задната врата да вкараме онова, което е било необходимо за узаконяването на тези цени, обобщи казуса народният представител.

ПГ на ГЕРБ счита, че това са абсолютно принципни текстове, които трябва да защитят всички потребители, каза депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев по повод текстовете за цените на ВЕИ услугите в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба.

Във връзка с недоумението защо тези текстове се появяват точно в този закон той отговори: "Това е юридическа практика – в преходни и заключителни разпоредби могат да се променят с предложения на депутати между първо и второ четене и други закони".

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички