ВЕИ е бъдещето, смята Трайчо Трайков.


ВЕИ е бъдещето, смята Трайчо Трайков.
Снимка:

513

Няма да има режим на тока в страната, счита бившият енергиен министър Трайчо Трайков, който добави, че по негово време се е мислело как да се произвежда повече ток, а не как да се ограничава производството.

Той заяви, че потреблението на вътрешния пазар сега не е по-различно от времето, когато той беше министър. Огромната разлика обаче е, че цените на регионалния пазар сега са много по-ниски, т.е. износът ни не е печеливш, а влиза в по-остра конкуренция с Унгария и Румъния. Отделно фотоволтаиците са се увеличили 4-5 пъти – сега имаме 700 мегавата, каза Трайков, цитиран от Нова телевизия.

От своя страна бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев (от времето на Тройната коалиция) каза, че въвеждането на таксата за пренос е причината за срива в износа. По този начин той се противопостави на Трайков, който не се съгласи с тази теза. Куюмджиев каза, че ако таксата бъде намалена от 30 лева на 18 лева, нещата ще се подобрят.

Куюмджиев каза също, че фотоволтаиците сега са твърде много за енергийната ни система. Според него тя можела да понесе 300 мегавата фотоволтаици, а те вече са 1000. Трайков обаче опонира, че бъдещето е на ВЕИ – както от технологична гледна точка, така и заради изискванията на ЕС по отношение на климатичните цели (минимум 10% от потреблението на ток да се задоволява от ВЕИ до 2020 година).

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички