Великобритания няма да напуска Евратом засега


Великобритания няма да напуска Евратом засега
Снимка: Getty Images / Guliver

2451

Британското правителство два пъти претърпя провал в Камарата на лордовете заради плановете си, свързани със сътрудничеството в областта на атомната енергетика, съобщи BBC.

Идеята на британското правителство е, след като страната напусне ЕС следващата година, да напусне и Евратом. Лордовете подкрепиха план, изискваш правителството редовно да уведомява парламента за бъдещите си ангажименти с Евратом.

Депутатите от Горната камара на парламента гласуваха с 265 срещу 194 гласа затова Великобритания да не се оттегля от Евратом, преди да бъде постигнато заместващо споразумение. Правителството заяви, че иска да установи нов вътрешен режим относно атомната енергетика в страната, както и да преговаря за споразумение с ЕС, след като Великобритания напусне ЕС на 29 март 2019 г.

Евратом е асоциация, която законово е разделена от ЕС, но се управлява от европейски институции и покрива въпроси, свързани с транспорта на радиоактивни материали, включително такива, които се използват за медицински нужди или в АЕЦ.

Лорд Джон Хътън, председател на Асоциацията на ядрената индустрия, заяви, че оставането в Евратом трябва да бъде резервен вариант в случай, че директни споразумения с отделни страни, включително и САЩ, не бъдат постигнати навреме.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички