Великобритания забрани добива на шистов газ чрез фракинг


Великобритания забрани добива на шистов газ чрез фракинг
Снимка: iStock

4747

Великобритания наложи забрана на добива на шистов газ чрез хидравлично разбиване (фракинг), поради риск от земетресения.

Според британското правителство този метод крие риск от "недопустими последици" за местното население, тъй като може да предизвика земни трусове. Невъзможно е да се предскаже точната вероятност или силата на земетресенията, свързани с хидравличното разбиване.

До тези констатации достига нов научен анализ на Органа за петрол и газ, който поставя под съмнение безопасността на спорната практика, пише Associated Press.

"Поради тази причина заключих, че трябва да поставим мораториум върху фракинга в Англия с незабавен ефект", каза министърът на бизнеса и енергетиката Андреа Лийдсъм.

Британските власти няма да подкрепят и бъдещи проекти за фракинг, блокирайки един от източниците на растеж при производството на изкопаеми горива.

Роля за забраната има инцидент през август, когато при разработването с този метод на газово находище близо до Блекпул, Северна Англия, в околността е било регистрирано земетресение с магнитуд 2,9. Случилото се породи голямо обществено недоволство.

През последните години на Острова имаше значителни протести срещу фракинга, а решението на правителството е голяма победа за природозащитните организации и местните общности, пише в. Guardian.

Някои от тях призоваха за постоянна забрана на практиката, а не само за мораториум. "Нашите общности са оставени физически и психически изцедени и опустошени. За какво? Години мъки, изследвания, протести, сълзи и страхове. Спирането на тази индустрия винаги е било наша цел и причините ни сега се приемат насериозно", заяви активистката Морийн Милс от групата Halsall Against Fracking. По думите ѝ фракингът е взел "неизмерима" такса от нейния регион в Северозападна Англия.

Според други фракингът няма бъдеще във Великобритания поради голямото обществено противопоставяне. "Откриването на нова индустрия за изкопаеми горива в тази извънредна ситуация на климата винаги е било ужасна идея, и става все по-лошо, тъй като отрасълът залитна от злополуки към бедствия", каза Ребека Нюсъм, ръководител на политиката в природозащитната организация "Грийнпийс".

Забраната бележи голям обрат в политиката на консерваторите и на премиера Борис Джонсън, който някога определяше фракинга като "славна новина за човечеството" и призоваваше Обединеното кралство "да не оставя нито един камък необърнат или неразбит" в търсене на шистов газ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички