Vitol отново търгува с Иран


Vitol отново търгува с Иран
Снимка: iStock/Guliver

2170

Швейцарската компания Vitol - най-големият независим търговец на петрол - е възобновила търговските си отношения с Иран след премахването на санкциите срещу страната, съобщава Bloomberg.

Пред телевизията главният изпълнителен директор на компанията Иън Тейлър коментира ситуацията на петролния пазар и връщането на Иран на сцената.

„Очевидно Иран ще върне на пазара известно количество, което ще увеличи предлагането. Но не мисля, че става въпрос за огромно количество. Ще има някои неизбежни проблеми, свързани с връщането на Иран на пазара, като банковите и застрахователните операции. Увеличението ще е в размер на 500 хил. барела петрол дневно, но мисля, че ще отнеме известно време и количеството ще бъде разпределено в много от големите системи в Азия и Европа. Очевидно това ще увеличи натиска, който предлагането оказва, но пазарът ще успее да се справи“, каза Тейлър.

Vitol очаква предлагането от Иран да се увеличи с между 400 и 500 хил. барела дневно до средата на 2016 и с между 600 и 700 хил. барела дневно до края на годината. Плановете на Иран са за увеличение с 1 млн. барела дневно до края на годината.

Според прогнозите на Тейлър цената на петрола ще остане в интервала 40 - 60 долара за барел през следващото десетилетие.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички