Властта: Исканията на руснаците са смешни, ще спечелим делото


Властта: Исканията на руснаците са смешни, ще спечелим делото
Снимка:

487

Исканията на "Атомстройекспорт" са смешни, за това сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно ако тръгнат да се борят с нас.

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от БГНЕС.

Добре сме подготвени, моят екип работи заедно с този на министър Делян Добрев, просто нямат шанс, продължи вицепремиерът.

"Казусът е доста явен, самият "Атомстройекспорт" ни дължи доста пари, ние се надявахме да можем с разговори да изчистим тези неща. Ако наистина са решили да ходят по този път ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата", каза още министърът на финансите.

Според Дянков сегашната ситуация с "Атомекспортстрой" няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации.

"Той е изолиран - за определена компания, която има много проблеми в света. Не вярвам този иск да влезе в съдилищата, според мен това е някакъв типичен руски опит - дайте да видим дали ще се уплашат. Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва пак ще ги пляскаме", каза още Дянков.

Работим с най-добрата адвокатска кантора в света, спечелила най-много дела срещу "Атомстройескпорт", и в продължение на тези 6 месеца изготвихме нашата защитна позиция. Руската страна има право на такъв арбитраж. Ние сме се подготвили достатъчно добре да се защитаваме. Имаме достатъчно аргументи. Няма никакви основания за сумата, която е цитирана – над 1 млрд. евро по иска на "Атомстройекспорт".

Това заявява в свое изказване и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщиха от МИЕТ.

Уверени сме, че няма никакъв шанс делото да бъде присъдено в полза на руската страна. За всички обаче трябва да е ясно какво ни доведе до това положение, защо се намираме в момента в тази ситуация. Намираме се, защото още през 2006-та год. е проведен най-големият конкурс в историята на България, опорочен от самото му начало – с предизвестен край, с редица нарушения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), които вече са констатирани от Агенцията за държавна финансова инспекция и за които отговорност носят бивши провалени и корумпирани политици, продължава министърът.

Призовавам прокуратурата да излезе по-скоро със заключения по проверката, както за конкурса, така и за допълнителните споразумения и заобикалянето на ЗОП при сключването на договор за над 200 млн. лв, за които има ясни доказателства, че надхвърлят 2000 пъти прага за обществените поръчки и е сключен в противоречие с българското законодателство, както и да се потърсят лицата, които са се облагодетелствали от този договор. Защото тези средства в последствие са дадени от руската страна на български фирми -кои са тези фирми, с кого са свързани и дали извършената работа за 200 млн. лв. наистина струва 200 млн. лв., или струва много по-различна сума, посочва още Добрев.

Защото когато нямаш обществена поръчка не можеш да прецениш дали едно нещо струва 200 млн. лв. или струва 50 млн. лв. Като бивш зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, призовавам Народното събрание да направи една временна парламентарна комисия, която да проучи как е проведен конкурсът, как са сключени договорите, защо не са сключени договорите, а е сключено споразумение, как са разходвани средствата, как са вземани заемите, кой е взел решението НЕК да бъде потопена с 1,5 млрд. лв., за да плаща за сключени споразумения, без да има договори и финансиране за изграждане на централа. Това са изключително важни въпроси, на които някой трябва да даде отговор. Трябва да се знае къде се корени проблемът и кой, кога и с каква цел го е създал, категоричен е той.

Има 4 фирми, на които са подвъзлагани поръчките по това допълнително споразумение за 200 млн. лв., за което дори руската страна е изпратила писмо до НЕК, в което казва, че не е редно да се възлага по такъв начин, защото е нарушение на националното законодателство и че тази работа трябва да бъде извършена от български фирми.

Озадачава ни това действие на "Атомстройекспорт" и "Росатом", защото ние заявихме, че сме готови да използваме готовия реактор за строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" с руската технология и с руския реактор.

Като се върна в България ще говоря с "Росатом", ще помоля и премиера на разговори с Путин да коментира също този въпрос, за да имаме повече яснота. Ние не сме губили време и не сме залагали особени надежди в това, че принципните договорки, които имахме от края на март месец тази година ще бъдат изпълнени. През тези 6 месеца сме се готвили точно за това, което се случи днес, заявява Добрев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички