Вот на недоверие срещу кабинета заради Белене


Вот на недоверие срещу кабинета заради Белене
Снимка:

378

Депутатите от КБ, част от "Атака" и независимият Георги Терзийски с изискуемите 48 подписа внесоха в деловодството на НС вот за недоверие към правителството за спирането на изграждането на АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика на България, заедно с мотивите за него, предаде репортер на БГНЕС.

Стана ясно, че освен Никола Пехливанов и Огнян Стоичков от ПГ на Атака не е подписал искането за вот на недоверие към кабинета Борисов.

 Днес на заседание на Националния съвет на БСП ще бъде обсъждано дали от червената партия ще подкрепят подписка за провеждане на референдум по същата тема.

Страната ни повторно губи милиарди инвестиции. Загубите от пропуснатите ползи от прекъсването на проекта "Белене" се измерват с милиарди. Приходите от един реактор годишно са около 800 млн.лв. При забавяне с около 15 г. загубите от двата неизградени реактора ще бъдат над 30 млрд.лв., се казва в мотивите.

Няма обяснение и факта, че това престъпно решение се взема в момент, в който вече са известни основните заключения от предварителния доклад на избрания от ГЕРБ консултант по проекта HSBC. Те са безусловни: първо, в близките десетилетия регионът има нужда от 40 000 мегавата мощност, второ - около 2020 г. се очаква дефицит на електроенергия в страната и трето - електрическата енергия от АЕЦ"Белене" е конкурентна, се посочва в документа.

Според вносителите на вота на недоверие към кабинета за пореден път в България връх вземат онези, които рушат, а не онези, които градят. Затова нека не се чудим защо сме там, където сме - в задния двор на модерните европейски нации, смятат те.

Станишев обясни, че депутатът от КБ Меглена Плугчиева не се е подписала под искането за вот на недоверие към кабинета, защото е предложена за посланик в Швейцария и е поставена в двойствено положение.

Правителството на Бойко Борисов изгони и RWE, и БНП "Париба", и после се жалва, че нямали пари и инвеститори, посочи още Станишев.

4 млрд. евро за 2 хиляди мегавата означава цена на тока около 4 цента за киловатчас - това беше първоначалната цена при подписването на договора, уточни депутатът Румен Овчаров.

В момента сами си направете сметка каква е цената, която вие плащате. 6 млрд. евро е твърдата цена, която предложи Русия на Бойко Борисов и означава около 6 цента на киловатчас, което е по-ниско от цената на електроенергията, произвеждана в двата американски ТЕЦ-а в "Марица Изток", продължи Овчаров.

Цената на американските производители е над 13 стотинки за киловатчас и тази цена ще продължи да расте, защото ще има инфлация, защото ще има плащания по въглеродните емисии, т.е. ние в България източник на електроенергия на по-ниска цена от 20 стотинки за киловатчас няма да имаме, обясни бившият енергиен министър. А при "Белене" цената ще бъде около 12 стотинки на киловатчас, каза Овчаров.

Преди една година при цена 6 млрд. евро Бойко Борисов яростно, аргументирано отстояваше строежа на АЕЦ "Белене", припомни отново Станишев.

Какво се е променило оттогава до сега, запита той. Прави впечатление, че единствената международна реакция, която постъпи след решението за "Белене" е от държавния секретар на САЩ, подчерта червеният лидер. И обърнете внимание, това решение гарантира на частните топлоелектроцентрали, в това число и на AES сигурен пазар на много по-високи цени, отколкото от "Белене", категоричен бе Станишев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички