Всеки втори българин подкрепя Белене


Всеки втори българин подкрепя Белене
Снимка:

1047

Половината от българите подкрепят построяването на АЕЦ Белене, 22% са против, а останалите не могат да преценят.

Това сочат данните от последното национално представително проучване на „ББСС Галъп интернешънъл", проведено сред 1002-ма пълнолетни българи в цялата страна.

Когато преди година бе обявено, че е възможно България да не продължи строителството на АЕЦ „Белене", през април 2011 г. „ББСС Галъп интернешънъл" попита кое е по-правилно - да се довърши строителството, или да не се довършва.

48% тогава се обявиха за довършването, а 15% бяха против, припомня БГНЕС.

В същото време световно изследване, проведено в 47 страни скоро след аварията в японската атомна централа във Фукушима през миналата година, показа, че българите като цяло остават поддръжници на използването на ядрена енергия за производство на електричество, макар японската трагедия да е разколебала в известна степен подкрепата.

Данните тогава показаха, че у нас подкрепящите ядрената енергия веднага след случая в Япония са 62%, а противниците й са 23%. Преди аварията пък техните дялове са били 68% срещу 16%. Така страната ни е на едно от водещите места в света по дял на населението, което се обявява „за" ядрената енергетика.

Изследването след аварията във Фукушима през миналата година показа също, че сериозни мнозинства срещу атомната енергетика се регистрират в почти всички страни, в които няма атомни централи, като Австрия, Гърция, Грузия, Сърбия и т.н.

В същото време обаче в много страни, в които ядрената енергетика играе основна роля, въпреки спада в подкрепата, мнозинството от населението продължава да се изказва положително за употребата й. Примери за това са Китай, Франция, Русия, Пакистан и др.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички