Въглищата се превръщат в бомба за енергийния ни сектор


Въглищата се превръщат в бомба за енергийния ни сектор
Снимка:

6744

Представителите на двата синдиката КТ „Подкрепа” и КНСБ разкриха основните проблеми на въгледобива у нас, както и причините за тежкото състояние на енергийния сектор към момента.

На заседание на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество по въгледобив, енергоресурси и минно строителство в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма представители на синдикатите защитиха исканията на миньорите пред работодателски организации и представителите на държавната власт. На срещата присъства и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов.

„Обстановката в сектора в момента е взривоопасна и е време да се вземат твърди мерки, за да се намери изход от тази тежка ситуация”, заяви Валентин Вълчев от КНСБ, цитиран от "Агенция Фокус". Той определи въгледобива като „гръбнака на електропроизводството”.

„Призовавам държавата да вземе мерки, за да може да се върнат българските миньори, които са произвеждали български продукт, в името на страната”, заяви синдикалистът.

Според Николай Ненков от КНСБ сериозен проблем е самото ценообразуване на въглищата. „Продажната цена на въглищата не се регулира от ДКЕВР, а се определя от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, което предразполага да се преосмисли сегашната ситуация”, посочи Ненков.

Ситуацията с доставката на въглища

От началото на месеца е спряно предоставянето на въглища от "Мини - Марица изток" към "Брикел" заради задължения на топлоцентралата към мините, предаде БГНЕС.

По време на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество по въгледобив, енергоресурси и минно строителство, зам.-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски обясни, че от първи април доставките на въглища са спрени, а между "Брикел" и "Мини -Марица изток" продължават да се водят преговори за нов договор за доставка на въглища.

Изпълнителният директор на "Мини - Марица изток" Теодор Дребов пък каза, че анексите към договора между мините и топлоцентралата са изтекли на 31 март, а същевременно "Брикел" продължава да дължи по предишни договори пари на "Мини - Марица изток". Ръководството на мините твърди и, че предложеният от тях вариант на договор е манипулиран едностранно от "Брикел". От мините са категорични, че докато не получат пари от "Брикел", доставки няма да има. "Брикел" дължи на "Мини-Марица изток" над 4,2 милиона лева.

Междувременно кметът на Раднево д-р Юлиан Илчев (ГЕРБ) поиска спешно да бъде изплатена на общината концесионната такса от 4 млн. лв., която дължи "Мини Марица-изток" ЕАД, защото се блокира работата по проекти за 53 млн. лева.

Дружеството добива въглища и съгласно Закона за подземните богатства плаща концесионна вноска към държавата, а Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, където тя постъпва, трябва да преведе пари към бюджета на общината. Концесионната площ на дружеството обхваща четирите общини - Раднево, Гълъбово, Нова Загора и Симеоновград, на територията на които се намират рудниците.

Вноска за 2013 г. за община Раднево след последната промяна в Закона за концесиите е над 4 млн. лева. Кметът разпрати писмо до президента, премиера и ресорните министри в служебния кабинет, в което изразява тревога за тежкото финансово състояние на държавното въгледобивно предприятие, намиращо се на територията на Община Раднево.

Д-р Илчев настоява да я получи навреме, защото иначе няма как да бъдат съфинансирани проектите на общината, а те са на обща стойност 53 млн. лева.

"До края на януари тази година трябваше да получим концесионна вноска за второто шестмесечие на 2012 г. Такава не е постъпила, а изпълнителният директор на "Мини Марица изток" ЕАД ме уведоми, че това се очаква да стане най-рано до средата на годината. Такова закъснение със сигурност торпилира цялата дейност по европроектите", обяснява кметът Илчев. Той призовава управляващите да направят зависещото от тях, за да удовлетворят очакванията на жителите на общината.

Решенията за въгледобива в частност и за енергийния сектор като цяло

Преосмисляне на такса „пренос”, отпушване на износа на ток и разглеждане на възможностите за приватизация на мините са само част от мерките, които биха могли да спасят енергийния сектор в момента у нас. Това заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов. По думите на Стоянов има една нова действителност, в която се отчита силно намалено вътрешно и външно потребление на електроенергия, предаде Агенция "Фокус".

По отношение на спорните т.нар. американски централи в енергийния микс Божан Стоянов коментира: „Ние стоим, а съседните централи работят”. „Когато говорим за износ на електроенергия, трябва да знаем, че и външните пазари са много свити и те са с ниски цени”, посочи зам.-министърът.

По думите му пазарът на електроенергия е изключително свит и има известни административни пречки, като например физическата възможност на страната ни е да изнасяме 1.2 гигавата електроенергия, а ограничението е 0.6 гигавата. Стоянов определи държавниците като лоши управници на мините. „Това мините да имат нов собственик не е изключен вариант”, подчерта той.

Запитан за дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Божан Стоянов заяви, че нито ще защитава регулатора, нито ще го обвинява.

„Факт е обаче, че в държавната комисия има 15 души, които се занимават с електричество, а в другите страни този брой надхвърля 400. Съставът на държавната комисияДКЕВР е изключително недостатъчен”, коментира Стоянов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички