Възможно е ново увеличение на цената на въглищата в началото на 2014


Възможно е ново увеличение на цената на въглищата в началото на 2014
Снимка:

645

Увеличение на цената на въглищата може да има едва в началото на 2014 г., заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещение в Рудник „Трояново–север” на „Мини Марица-изток”, предаде „Фокус”. По думите му утвърдената по-висока цена на добиваните лигнитни въглища влиза и в цената на модела, по който вече се изчислява и цената на електроенергията.

Според лидера на миньорската организация към КНСБ Валентин Вълчев за изпълнението на инвестиционната програма за укрепване на дружеството цената на 1 тон въглища трябва да стигне 100 лева.

Стойнев не можа да отговори как с малко над 3 лева увеличение на цената на въглищата „Мини Марица-изток” ще успее да се стабилизира финансово и да покрие десетките милиони левове дългове, които дружеството е натрупало от началото на годината. Затова синдикатите настояват до края на 2014 г. цената на 1 тон основно гориво да стане 5 лева и засега не свалят стачната си готовност.

Министърът на икономиката отново заяви, че Българският енергиен холдинг не е паразитна структура, защото установява над 10 милиарда лева активи. По повод днешното прегласуване на актуализацията на бюджета, той коментира, че зад ветото на президента стои нова партия с амбиции да влезе във властта.

Стойнев коментира и думите на екоминистъра Искра Михайлова, че трябва да се намалява производството на електроенергия от ТЕЦ-ове заради опасност от наказателна процедура от ЕК. Икономическият министър уточни, че няма разнобой и разнопосочно говорене, тъй като негово мнение бе, че трябва да се увеличи това производство. Има европейски директиви и разбира се те трябва да се спазват, възможно е да има наказателна акция, ако не се спазват, никой не е казал, че ще има, добави Стойнев.

По думите му "Мини Марица-изток" ЕАД ще остане държавно дружество и няма да има съкращения на работници. По време на посещението си Стойнев откри нов претоварен пункт на стойност 10,2 млн.лв. Съоръжението ще съкрати общата дължина на жп линиите за доставка на въглища  към ТЕЦ "Ей И Ес-Гълъбово" с 5 км.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички