Законова поправка стимулира добива на ток от покрива


Законова поправка стимулира добива на ток от покрива
Снимка:

1130

Домакинствата, които произвеждат ток от слънчеви панели на покривите си у нас продължават да се броят на пръсти. Освен че за това се изисква голяма първоначална инвестиция, присъединяването на слънчевите колектори към мрежата на енергото се точи с месеци.

Затова кабинетът готви поправка в закона, която да ускори присъединяването на тези домакинства към мрежата на монополистите.

Депутатът Петър Корумбашев е един от петимата собственици на имоти в София, които произвеждат на покрива си ток от соларни панели и го продават на ЧЕЗ, разказва Би Ти Ви.

Този ток се изкупува на много по-високи цени, заради голямата първоначална инвестиция. За панелите Курумбашев е платил 20 хиляди лева, но след 20 години ще е на печалба от поне 40 хиляди.

По сегашните цени е произведена електроенергия за малко над 500 лева за период от малко над два месеца, каза Петър Курумбашев.

За да се стимулират повече хора да произвеждат такъв ток, кабинетът готви спешна поправка в закона, с която да задължи енергодружествата да присъединяват панелите в срок до 2 месеца.

Според фотоволтаичната асоциация, такива панели може да си поставят и цели кооперации и с приходите да плащат на портиер или за ремонти по общите части.

„Така се случи в Германия. Преди десет години бе обявена програма хиляда соларни покрива, а в момента има стотици хиляди покриви, които произвеждат ток”, каза Никола Газдов от асоциацията.

Очаква се след месеци и няколко години цените на тези панели да се понижат още и така повече домакинства да могат да си позволят тази инвестиция. В дома си Корумбашев освен от слънцето прави енергия и от студа. Къщата му произвежда повече енергия, отколкото реално потребява.

С термопомпи и термобойлери хиляди домакинства в Норвегия и Швейцария са решили проблемите си със скъпия ток и парното. Но и тази енергийна независимост си има цена - двата бойлера струват над десет хиляди лева.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички