Залежи в Черно море биха ни гарантирали 30 г. енергийна независимост


Залежи в Черно море биха ни гарантирали 30 г. енергийна независимост
Снимка:

5089

"Ако България успее да постигне това, което е направено като предпроектни и предварителни проучвания за тези големи залежи в находище "Хан Аспарух", мисля, че оттук насетне всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките на наша територия." Това заяви в предаването "Неделя 150" Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.

"Ако това се докаже след 4-5 години от сондажа, който ще бъде изпълнен, ще имаме 25-30 години независимост от газови доставки за България. Ние консумираме годишно 3000-3200 млрд. куб. метра. При тези предварителни разчети, които са направени – това са между 25 и 30 години независими доставки или това значи собствен добив. Дълбоководните сондажи се извършват на над 5000 метра дълбочина", посочи Андонов и добави, че това е тежък процес, защото при тези дълбочинни изследвания процесът е бавен, а технологиите са специални.

Това, което в момента се прави, наистина създава доста притеснения на всички доставчици на газ в България и тези, които искат да транзитират газ през България. В Близките 4-5 години, ако това находище докаже тези капацитети, България ще стане доста сериозен играч на пазара на газ и ще бъде на 100% независима от всички останали доставчици.

По думите на директора на БЕХ "бонусът" за България от 40 млн. евро ще бъде платен до седмица. Той подчерта, че "бонусът" е нормална практика навсякъде в света, където се взима концесия.

Относно поскъпването на горивата Михаил Андонов изтъкна, че цените се вдигат в целия свят.

"Всичко е вързано. Няма как България да остане остров и да не се повлияе от тези изменения на цените на международните пазари. Правителството взема адекватни мерки как да се процедира и как да се излиза от тази ситуация, смята той и даде пример: От 1 октомври има вероятност цената на газа да се намали с 1-1,5%, какво по-добро от това. Всичко, което правим, го правим за доброто на икономиката на България."

Михаил Андонов е убеден, че ще успеят да оздравят БЕХ. "Мерките, които сме предприели, дават положителни резултати", подчерта той.

Андонов посочи още, че заплатата му като директор на Холдинга е 1886 лв.

Редактор: Георги Иванов

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички