Започна подготовка за нов живот на АЕЦ Козлодуй


Започна подготовка за нов живот на АЕЦ Козлодуй
Снимка:

414

В АЕЦ "Козлодуй" започна първият етап от подготовката за продължаване на срока за експлоатация на Пети и на Шести блок на централата с до 20 години.

За това информира на среща с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, предаде БНР.

Експлоатационните срокове на двата блока изтичат съответно през 2017 и 2019 година.

В съответствие с условията на издадените от Агенцията за ядрено регулиране лицензи на Пети и на Шести блок за продължаване на експлоатацията след изтичане на проектния срок на основното оборудване на реакторните инсталации, АЕЦ "Козлодуй" трябва да изготви и изпълни Програма за подготовка на блоковете за продължаване на срока на експлоатация.

Между "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и Консорциум ОАД "Концерн Росенергоатом" (Русия/) - EDF (Франция) е сключен договор за комплексно изследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на двата 1000-мегаватови блока.

Анализът на състоянието на блоковете ще продължи 18 месеца, а след това ще бъдат предложени мерки за удължаване на лицензите на двата реактора.

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов обясни какво ще означава за България запазването на реакторите за по-дълго време.

Ако проектът приключи успешно и ние, след пет години за пети блок и седем години за шести блок, получим ново удължаване на срока на тяхната експлоатация с 20 години ще получим една мощност от 2000 мегавата за още 20 години срещу един пренебрежим разход, въпреки че няколкостотин милиона евро ще струва цялата работа, но нали си представяте два хилядника за нови 20 години експлоатация за какво става въпрос.

АЕЦ "Козлодуй" отпуска за енергийната система на страната около 15 милиарда киловатчаса електроенергия. Това е някъде около 35 процента от потреблението на страната. Надявам се, че освен, че ще можем да изнасяме, надявам се, което е по-важното, ще задоволяваме нарастващите нужди на вътрешния пазар. Все пак ние сме задължени да обезпечаваме вътрешния пазар и в крайна сметка ако остане електроенергия тогава можем да изнасяме.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички