Започна строителството на бреговата инфраструктура за първата в света плаваща атомна топлоелектроцентрала.


Започна строителството на бреговата инфраструктура за първата в света плаваща атомна топлоелектроцентрала.
Снимка:

2679

Компания „Концерн Росенергоатом“, която е част от държавната руска корпорация „Росатом“, започна строителството на брегова инфраструктура за първата в света плаваща атомна топлоелектрическа централа (ПАТЕЦ) „Академик Ломоносов“. В град Певек се състоя тържествената церемония със символично забиване на първия шпунт за бреговата инфраструктура. ПАТЕЦ „Академик Ломоносов“ трябва да бъде въведена в експлоатация през 2019 г., след което ще стане най-северната АЕЦ в света. Днес това е Билибинската атомна електроцентрала, която е разположена в Чукотка и предстои да бъде извадена от експлоатация в близките години.

В настоящия момент на площадката за строителството на брегови и хидротехнически съоръжения в северния пристанищен град Певек приключват дейностите от подготвителния период, започнали през септември 2015 г., съобщава interfax.

От юли 2016 г. плаващият енергоблок преминава планови швартови изпитания в Балтийския завод в Санкт Петербург, където се проверява работоспособността и съответствието с проектните характеристики на оборудването и системите. Планира се изпитанията да приключат през октомври 2017 г. А в края на 2017 г. плаващият енергоблок трябва да бъде готов за транспортиране. След това централата ще бъде доставена по Северния морски път до мястото си на работа, където ще бъде включена към бреговата инфраструктура.

През септември 2019 г. „Росенергоатом“ планира да пристъпи към установяване на енергоблока на щатното му място, а през есента на същата година да проведе тестове и да въведе плаващата АЕЦ в експлоатация.

ПАТЕЦ „Академик Ломоносов“ е мобилна плаваща топлоелектроцентрала с мощност 70 мегавата, предназначена за използване в отдалечени райони на Русия и зад граница, както и за обезсоляване на морска вода.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички