Започва строежа на новата турска АЕЦ


Започва строежа на новата турска АЕЦ
Снимка:

1801

Руската държавна компания "Росатом" започва строежа на турската АЕЦ "Аккую". Това съобщи турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от националното радио.

Йълдъз и директорът на "Росатом" Сергей Кириенко ще положат първия камък на турската атомна електроцентрала.

Говорителят на "Росатом" Сергей Новиков съобщи, че до пускането на първия блок на електроцентралата в действие трябва да бъдат подготвени 600 турски специалисти. Поради тази причина във вторник сутринта бе подписано споразумение за сътрудничество между руския Национален изследователски ядрен университет и три турски университета.

Кириенко подчерта, че не е изключено в бъдеще Русия да построи още една ядрена централа в Турция, макар и в момента да няма конкретни преговори.

Първата атомна електроцентрала в Турция, която ще бъде изградена на южното крайбрежие на страната, ще свърже Турция и Русия за най-малко 100 години, това смята руската компания-строител на централата.

"Даваме 60 години гаранция за АЕЦ Аккую, но аз съм сигурен, че тя ще има поне 80-100 години живот", каза в края на миналата година Сергей Кириенко.

"Росатом" подписа споразумение с Турция през 2011 г. за строежа и оперирането на АЕЦ с четири реактора в провинция Мерсин на средиземноморския бряг на Турция.

Русия ще предостави 4 милиарда долара от държавния си бюджет за този проект.

Турция подписа договор и с Япония за изграждане на втората си АЕЦ. Тя ще се издигне на брега на Черно море в провинция Синоп. Проектът трябва да бъде завършен към 2023 година. Тази електроцентрала е с проектна мощност 40 милиарда киловатчаса електроенергия годишно.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички