Амансио Ортега – модният магнат, който отказва да носи вратовръзка


Амансио Ортега – модният магнат, който отказва да носи вратовръзка
Снимка:

2050

Испанецът Амансио Ортега, познат най-вече като собственик на модната къща „Зара”, е бизнесменът, генерирал най-голяма печалба за изминалата година – 19.5 милиарда долара. Така неговото състояние достигна 57 милиарда долара и го нареди за първи сред тримата най-богати хора в света в класация на сп. "Форбс".   

През 2011 г. Ортега отстъпи поста на председател на модната компания „Индитекс”, която притежава „Зара” и редица други марки, на изпълнителния директор на дружеството Пабло Исла. Въпреки това магнатът държи почти 60% от дяловете на „Индитекс”, които година след година му носят рекордни приходи. Ортега притежава и множество недвижими имоти в Мадрид, Лондон, Чикаго, Сан Франциско и Ню Йорк на обща стойност над 4 милиарда долара. Собственик е на емблематичния 43-етажен небостъргач в Мадрид „Торе Пикасо”, в който се намират испанските офиси на „Гугъл”. Ортега закупи сградата от милиардерката Естер Копловиц през 2011 г.

Син на железопътен работник, още в тийнейджърските си години Амансио Ортега започва работа в магазин за ризи. Заедно с първата си съпруга Росалия Мера (вече също милиардерка) започват да шият официални рокли и бельо във всекидневната си. Така през 1975 г. първият магазин на марката „Зара” отваря врати.  Сред другите известни марки на компанията „Индитекс” са „Масимо Дути”, „Пул’н’Беър”, „Страдивариус”. Дружеството има 6 000 магазина по целия свят и за него работят 92 000 души.

До 1999 г. Амансио Ортега избягва публичното пространство и негова снимка никога не се е появявала в медиите. Сред колегите си има имидж на земен и естествен – всеки ден ходи в едно и също кафене, обядва с работниците и отказва да носи вратовръзки. За първи път се появява публично през 2000 г. по случай излизането на компанията му на борсовия пазар, но не харесва медийния интерес - за 13 години дава само три интервюта на избрани журналисти. През декември 2012 г. пък в испанските медии излезе информация, че е Ортега е платил половин милион долара, за да спре публикуването на папарашки снимки от медения месец на дъщеря му Марта и нейния съпруг Серхио Алварез.

 

  • Етикети:

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички