Андонис Самарас – консервативният ястреб


Андонис Самарас – консервативният ястреб
Снимка:

580

Новият премиер на Гърция Андонис Самарас е неотстъпчив бивш външен министър, който обеща да ревизира „мъчителното” спасително споразумение с ЕС и МВФ и да избави страната от нелегалните имигранти.

61-годишният консервативен лидер на „Нова демокрация”, която спечели парламентарните избори в неделя с малка разлика пред настроената срещу мерките за икономии Сириза, навремето е бил един от най-младите политици, избирани някога в гръцкия парламент, припомня АФП.

По време на своята предизборна кампания той обеща да направи всичко, за да остави Гърция в еврозоната, но също така и да облекчи условията на спасителното споразумение с ЕС и МВФ – обещание, което може да го доведе до конфронтация с чуждестранните кредитори.

Самарас ще бъде подложен на натиск и от гръцките граждани, на които им е омръзнало от икономии през последните две години, и от избирателите, които са дали гласа си за „Нова демокрация” само за да бъде избегнато катастрофалното излизане от еврозоната, но не харесват новия премиер.

Андонис Самарас получава елитно образование и е избран за член на парламента на 26 години. Първоначално кариерата му тръгва скоростно нагоре, но бележи спад заради позицията му в кризата с Бивша югославска република Македония през 90-те години на миналия век.

След това Самарас създава собствена партия – „Политическа пролет”, и изчезва от гръцката политическа сцена за близо десетилетие.

Андонис Самарас се връща в „Нова демокрация” и побеждава дъщерята на своя бивш ментор Константин Мицотакис – Дора Бакояни, и става лидер на партията през 2009 година.

Самарас е потомък на известна гръцка фамилия. Той е завършил икономика и бизнес в колежа Амхърст и в Харвард.

В Амхърст Самарас е бил приятел с бившия премиер и бивш лидер на ПАСОК Георгиос Папандреу. По-късно двамата стават политически съперници и повод за забавление на гръцките медии.

По време на своята предизборна кампания лидерът на „Нова демокрация” се фокусира и върху проблема с нелегалната имиграция. Самарас обеща да отмени закона, приет от социалистическото правителство, който дава възможност на имигрантите второ поколение да получават гръцко гражданство. Освен това той обеща серия реформи за подобряване на сигурността.

Критиците казват, че ироничното в случая е, че самият Самарас не е напълно безпогрешен когато стане дума за нелегална имиграция. Те посочват, че като външен министър Самарас е допринесъл за първата вълна на нелегална имиграция като е отворил границите за етнически гърци от съседна Албания.

Андонис Самарас е известен с това, че не се страхува от конфронтация, за да наложи своето мнение.

Преди 20 години като министър той не се колебае да свали цялото правителство заради спор за външната политика с тогавашния премиер.

Сега Самарас планира да използва своите политически връзки с ключови европейски лидери, включително с германския канцлер Ангела Меркел и испанския премиер Мариано Рахой, за да поеме рискован дипломатически курс за осакатената гръцка икономика.

Консерваторите искат да намалят подоходния данък и ДДС и да мобилизират европейски фондове за инфраструктурни проекти, за да извадят икономиката от петгодишната рецесия, която остави над един милион души без работа.
През 2010 година консервативният лидер отказа да одобри спасителното споразумение с ЕС и МВФ на стойност 110 милиарда евро. След седмици на пози, той даде своето условно съгласие за втория пакет в размер на 130 милиарда евро.

Във връзка с кризата със съседна Македония той предпочете за заеме категорична позиция срещу новата държава след обявяването на независимостта й през 1991 година. Самарас стигна до сблъсък по въпроса с тогавашния премиер Мицотакис и предпочете да дезертира, с което свали от власт цялото правителство.

Самарас е баща на две деца и е наследник на една от водещите фамилии в Гърция. Неговите предци са били богати етнически гърци – търговци от египетския град Александрия, които са основали музея „Бенаки” – една от водещите културни институции в Гърция. Прабабата на Самарас – Пенелопи Делта, е била една от най-любимите писателки в Гърция.

  • Етикети:

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички