Барак Обама разкритикува Facebook и Google


Барак Обама разкритикува Facebook и Google
Снимка: Gettyimages

5045

Бившият американски президент Барак Обама е разтревожен от политическата ситуация в САЩ и по света и смята, че медиите и социалните мрежи допринасят за влошаването ѝ. Това разкри самият той по време на конференция в MIT, предаде Business Insider.

По думите на Обама отразяването на едни и същи новини новини се различава съществено в различните медии и често се стига до размиване между факти и мнения. По този начин се промотират отделни идеологии, а не се работи за общественото благополучие.

А социалните мрежи влошават проблема, заяви Обама. И допълни, че те най-сетне трябва да разберат, че оформят обществото по влиятелен начин.

"Социалните платформи са потенциална сила за правене на добро, но са и просто инструменти. Всеки може да ги използва. Например "Ислямска държава" или неонацистите", каза бившият държавен глава.

Според него технологичните гиганти като Facebook и Google трябва да преразгледат бизнес моделите си, за да отразяват ролята им на обществени посланици, а не само комерсиалните им цели.

Facebook неведнъж е била критикувана за това, че не успява да ограничи фалшивите новини и разпространението на неподходящо съдържание. "Много е трудно да си представим как демокрацията ще продължи да съществува в дългосрочен план, ако това не се промени", каза още Обама.

 

 

 

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички