Бащата на западната икономика бил шпионин на СССР


Бащата на западната икономика бил шпионин на СССР
Снимка:

1704

Хари Декстър Уайт, американецът смятан за баща на съвременната световна финансова система, е бил съветски агент, пише в. "Дейли мейл".

Уайт е описан като архитекта на финасовата система след война, който прокарал пътя на икономиката до високо равнище в 20 век. Но за съжаление брилянтният икономист е бил твърд антикапиталист по убеждения, който тайно подкрепял комунизма в Съветския съюз. Това разкриват документи, открити в Принстънския университет в САЩ.

Въпреки че посветил живота си на заздравяването на западната капиталистическа система, Уайт тайно ненавиждал собственото си творение. Той вярвал, че системата може да бъде превзета от държавноориентираната икономика на СССР.

Безспорният гений обаче не живял достатъчно дълго, за да разбере колко грешно е било виждането му. Неговата система, заедно с тази на Европа, бавно вървяла към възход, докато източната икономика залязвала.

Той починал през 1948 година като преди това категорично отрекъл обвиненията от страна на Елизабет Бентли, че е шпионин. Бентли дала сведения под клетва, но до момента не е имало категорични сведения за дейността на Уайт. Симпатиите му към комунизма и фактът, че е съветски шпионин, били публична тайна още от времето, когато финансистът бил в администрацията на президента Франклин Рузвелт. Но чак сега историкът Бен Стийл намерил документи, потвърждаващи това.

Изумителното откритие за комунистическите симпатии на Уайт най-накрая обяснява защо той се е съгласи да шпионира собствената си страна за руснаците, като същевременно представлява Америка на конференцията Бретън Уудс през 1944, на която се утвърждава следвоенният икономически ред.

Въпреки че на конференцията се подсигурява следвоенния финансов климат, в който доминираща е Америка, се смята, че Уайт е давал сведения на Москва от години. Тайната, че Уайт е шпионин, е била ясна на всички американски президенти от Труман до Никсън.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички