Джеф Безос - от офис в гараж до 25 млрд.долара в сметката


Джеф Безос - от офис в гараж до 25 млрд.долара в сметката
Снимка:

1750

Собственикът на гиганта Amazon Джеф Безос изненада мнозина с решението си да купи един от емблематичните американски вестници – „Уошингтън Пост”. За да придобие медията, Безос ще се раздели с 250 млн.долара. Той заяви, че съзнава важната роля на "Уошингтън Пост" и че няма да промени ценностите, които разпространява.

Кой всъщност е Джеф Безос? Един от най-богатите хора на планетата, това е ясно. Роден е през 1964 г., когато майка му Джаки Безос е едва на 19 години. Прекарва детството си при дядо си и баба си в Тексас, където върши голяма част от фермерската работа. Безос винаги е казвал в интервюта, че за него дядо му е бил най-големият пример за подражание. „Научи ме, че е да бъдеш добър е по-трудно, отколкото да бъдеш умен”, разказва бизнесменът.

Още в училище Безос се проявява като изключително развито дете. Дори заявява пред учителите си, че „бъдещето на човечеството не е на тази планета”. Години по-късно Джеф притежва комапния за проучвания на космоса, наречена Blue Origin. Като тийнейджър обаче е принуден да работи едно лято в „Макдоналдс”, подобно на много други негови връстници. По-късно споделя, че е мразел тази си работа.

След като завършва „Принстън”, Безос започва работа в команията Fitel, заради което му се налагало да лети между Ню Йорк и Лондон всяка седмица. През следващите години сменя още няколко работни места. Междувременно се жени за съпругата си Маккензи, която в момента е писателка. Двамата имат четири деца.

С растящата популярност на Интернет, Безос решава да рискува и да стартира Amazon. Първият офис на компанията се помещава в гараж в Сиатъл. По това време бъдещият магнат има само един служител – Шел Капан. Двамата заедно изграждат сайта. Дори решават да сложат звънец, проектиран за звъни всеки път, когато в amazon.com се извърши продажба. Само две седмици по-късно обаче се налага да го махнат, защото не спира да звъни.

През годините Amazon има и възходи, и спадове. Успява да оцелее, защото потребителите му продължават да се връщат към него, а Безос показва на инвеститорите изпълними дългосрочни планове за успех. В началото в сайта се продават само книги, но вече в него може да се намери почти всичко.

През 2003 г. Безос едва не умира при катастрофа на хеликоптер, който управлява. Запитан дали е видял живота си на филмова лента, милионерът отговаря: „Не. Просто си помислих, че това е тъп начин да умреш.”  

Според Forbes Джеф Безос притежава над 25 млрд. долара. Той се нарежда на 19 място в списъка на изданието за най-богатите хора в света.

  • Етикети:

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички