Джулиън Кастро - следващият Обама?


Джулиън Кастро - следващият Обама?
Снимка:

400

Той е млад и изключително харизматичен - и се готви да пише история. 37-годишният Джулиън Кастро държа ключовата реч на конгреса на демократите. Мнозина вече се питат дали той не е следващият Обама.

Харизматичният млад кмет от Тексас, определян от някои наблюдатели като "латиноамериканския Обама", държа основната реч при номинацията на президентския кандидат на демократите. Политическите коментатори веднага направиха сравнение с партийния конгрес през 2004 година в Бостън, където един малко познат сенатор от Илинойс на име Барак Обама наелектризира делегатите и се изкачи на сцената на голямата политика. Четири години по-късно Обама стана първият тъмнокож президент на САЩ.

Нищо чудно тогава, че американските вестници вече задават въпроса: Това ли е следващият Обама? Кастро и Обама си приличат по много неща: и двамата произхождат от съвсем обикновено семейство; и двамата са на 37 години, когато държат програмната реч на конгреса на демократите; и двамата са превъзходни оратори.

Джулиън Кастро доказа това по време на речта си вчера пред делегатите от Демократическата партия. В изявлението си той остро атакува републиканския кандидат за президентския пост: "Мит Ромни казва "не", когато става дума за правото да се жениш за когото поискаш! Мит Ромни казва "не", когато става дума за достъп до добро здравеопазване!".

Кастро е кмет на един от най-трудните градове в САЩ. Сан Антонио се намира в граничния регион с Мексико, където животът не е никак лесен - по тези места се върти търговия с наркотици, извършват се убийства, нелегалната миграция процъфтява. Въпреки това Кастро успя да превърне Сан Антонио в един от най-сигурните градове в САЩ. Миналата година той беше преизбран за кмет с 83 процента от гласовете.

Джулиън Кастро е роден на 16 септември 1974 година в Сан Антонио, една минута преди своя брат близнак Джоакин. Политическата си кариера Кастро дължи до голяма степен на майка си. Именно тя полага основите на политическия ангажимeнт на семейство Кастро. Майката на Джулиън е правозащитничка и съоснователка на политическа партия в дълбокия консервативен Юг.

Американците с латиноамерикански корени играят важна роля в предизборната борба в Америка - те съставляват около 7 процента от гласовете. И тъй като по време на мандата си Обама загуби част от латиноамериканските си симпатизанти, сега той се надява, че Джулиън Кастро ще му донесе допълнителни гласове от тази общност.

Това е твърде вероятно, като се има предвид, че Кастро се ползва с широка подкрепа в консервативния Юг. След речта му на конгреса на демократите мнозина си задават въпроса дали той няма да стане първият "латиноамерикански" президент на САЩ.

Самият Джулиън Кастро иска да остане кмет на Сан Антонио до 2017 година. Освен ако не бъде номиниран за някой висок пост във Вашингтон при евентуален втори мандат на Барак Обама.

ДПА/БГНЕС

  • Етикети:

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички