Ги Лалиберте: Кралят на цирка


Ги Лалиберте: Кралят на цирка
Снимка:

1118

Утре, 3 февруари е първото представление на легендарния Цирк дьо Солей (Цирк на слънцето) в България. Трупата гостува у нас до 5 февруари.

Днес ще ви разкажем историята на нейния създател - мечтател, съградил най-красивия и колоритен спектакъл на света.

Ги Лалиберте е роден на 2 септември 1959 г. в малкото градче Бай Сент Пол, Квебек, Канада.

На младини се препитава като уличен артист - заедно с група ентусиасти обикаля улиците, за да забавляват хората - свирят на акордеон, ходят на кокили, пеят, танцуват, гълтат огън... Хората ги знаят като Акробатите от Бай Сент Пол.

През 1984 г. Квебек празнувал 450-ата годишнина от деня, в който Жак Картие открива Канада и имало нужда от грандиозно шоу.  Лалиберте се отзовава. Така се ражда Цирк дьо Солей - спектакъл, който обединява различни култури и стилове от цял свят. 

Инициативата получава финансиране от държавата и през 1985 г. циркът е регистриран в Монреал като сдружение с нестопанска цел.

1991 г. е паметна за бъдещето на цирка - американският магнат Стив Уин кани трупата в Лас Вегас. Днес групата акумулира приход от 550 млн. долара само от шестте си годишни представления в столицата на хазарта.

През 2000 година Лалиберте изкупува дяловете на своите партньори и поема еднолично контрол над цирка. До 2008 държи 95% от компанията, а през 2008 г. продава 20-процентен дял на два дубайски фонда за 600 млн. долара.

През 2007 година Университетът Лавал в Квебек обявява Ги за Предприемач на годината (Ernst & Young Entrepreneur of the Year) за постижения в областта на предпремачеството на местно, национално и международно равнище.

Getty Images / Guliver

Накратко, къртовски труд през деня и зашеметяващи купони през нощта - така живее и успява Ги.

Циркът, партита, покерът и жените са само една малка част от бурния живот на Лалиберте. Авантюристът обаче не спира до тук - неотдавна той прекара 12 дни в космоса. На 30 септември 2009 г. Ги добави титлата "космически турист" към своята биография срещу сумата от 35 млн. долара.

Състоянието на Ги за 2010 г., по данни на Форбс, възлиза на 2,5 млрд. долара. Лалиберте е разведен, има пет деца.

Продуцент, артист, купонджия, покер маниак, бохем... но преди всичко Мечтател. Лалиберте е от онези живи доказателства, че мечтите се сбъдват и самият той го осъзнава.

"Аз съм благословен за това, което имам, но аз вярвах в него от самото начало. И до днес мечтата ми не се е променила: аз все още искам да пътувам, аз все още искам да забавлявам хората, и със сигурност все още искам да се забавлявам".

Getty Images / Guliver

През 2011 година Cirque du Soleil изнесе 22 различни представления по целия свят. Днес по продукцията работят над 5 000 души по цял свят, в това число над 1 300 артиста.

Над 100 милиона зрители са гледали шоуто от дебюта му през 1984 г.

Компанията е носител на редица престижни награди, сред които Emmy, Drama Desk, Bambi, ACE, Gemeaux, Felix и Rose d’Or de Montreux.

Getty Images / Guliver

  • Етикети:

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички