Карлос Слим е най-богатият човек на планетата


Карлос Слим е най-богатият човек на планетата
Снимка:

638

Мексиканецът Карлос Слим е бил най-богатият човек на планетата през 2012 година с лично състояние от 75 милиарда долара, предаде ИТАР-ТАСС.

72-годишният Слим, който се занимава с телекомуникационен бизнес, е увеличил своето богатство с 13,4 милиарда долара. При това основните му доходи през последните месеци са дошли от банков и застрахователен бизнес.

На второ място е Бил Гейтс с 63 милиарда долара.

76-годишният испанец Амансио Ортега, собственик на модната група Индетекс, е трети по богатство. През изминалата година неговото състояние се е увеличило с 22,2 милиарда долара до 57,5 милиарда долара. Ортега се занимава и с инвестиции в недвижими имоти и газовата промишленост.

Като цяло съвкупното състояние на стоте най-богати хора в света през изминалата година се е увеличило с 241 милиарда долара до 1,9 трилиона долара.

Неотдавнашно проучване установи, че Бразилия и Мексико имат най-много милиардери в Латинска Америка, но събират най-малко такси и данъци.

Бразилия оглавява списъка на милиардерите с 30 души, следвана от Мексико с 11 на брой, се казва в доклад на Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибския басейн (ЛАТАМ).

Между 2005 г. и 2007 г. в Мексико са събрани едва 0.18% от БВП под формата на данъци върху недвижимите имоти, а в Бразилия - само 0,44%, според доклад за икономическите елити, неравенството и данъчното облагане на ЛАТАМ.

Повече от два милиарда души живеят с по-малко от 2 долара на ден в световен мащаб - това са крайните различия в глобалната икономика, пишат авторите на изследването.

Рязката концентрация на доходите и богатството в ръцете на малцина "намалява легитимността на капитализма", казват те.

Голямото разминаване между имащи и нямащи също подкопава демокрацията, добавят авторите, защото "спечелване на избори изисква финансиране, което дава предимство на тези, които имат ресурсите".

По-рано тази година, ООН призова за "милиардерски данък" от 1%, което може да повиши с повече от 40 милиарда долара годишно пакета от глобални данъци. Това би могло да помогне на Организацията на обединените нации да увеличи със стотици милиарди долари средствата за развитие.

  • Етикети:

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички