Мери Кей Аш - успех с име на жена


Мери Кей Аш - успех с име на жена
Снимка:

4946

Тя съгражда козметична компания за директна продажба за милиарди долари, като проповядва послание за икономическата сила и деловите способности на жените.

В деня на жената, 8 март, ще ви срещнем с една велика представителка на нежния пол - основателката на американския козметичен гигант Mary Kay - Мери Кей Аш.

Мери реализира в известна степен тенденцията за емапципиране на жената в САЩ непосредствено след 1960-а година, а и не само там. Компанията стартира своята дейност на символичния ден петък 13, месецът е септември, а годината - 1963.

Животът на Мери Кей Аш минава под грижите за нейния баща, по-малките деца в семейството и ръководене на домакинството.

Поради заболяването на бащата в семейството, Мери осъзнава, че издръжката за семейството в онова време може да се осигури изцяло от майка й и това за в бъдеще и дава упорист и амбицията да докаже, че жените като работна сила са равностойни на мъжете.

Именно поради тези й убеждения на 45-годишна възраст, след некоректно издигане в длъжност на нейния помощник, който става с по-висш ранг от нея, американката напуска работа. По това време всичките й деца са задомени, и Мери Кей Аш се оказва в неблагодарната ситуация - да бъде безработна и да няма за кого да се грижи.

Депресията обзема борбения й дух, но не за дълго. Амбицирана да докаже енергията и възможностите на жените и да отхвърли един свят, доминиран от мъжете, Мери Кей Аш стига до идеята да напише книга, която да генерира в себе си всичките й познания в областта на предприемчеството. А тези и познания наистина не са малко.

Мери Кей Аш се ражда през 1918 г. в семейството на съдържатели на хотел и ресторант в Хот Уелс, Тексас. Търговският си нюх Аш гради още от завършването на средното си образование. В гимназията тя е отлична ученичка, но условията, при които живее семейството й, я принуждават да се устреми към работа.

Мечтите й за висше образование още повече избледняват, когато на 17 години се омъжва за Бен Роджърс, а през следващите седем ражда 3 деца. Желанието й да тръгне по стъпките на майка си - да осигурява семейството си със собствен труд, и майчинското й задължение да се грижи за децата може да се изпълни единствено, ако започне работа с плаващо работно време.

Така Мери стартира своята кариера в амбулантната търговия с детски книжки. Историята е много кокетна. Една търговка на такива книжки предлага на Аш да й подари един безплатен комплект, ако успее да продаде десет от тях. Естествено амбициите на младата майка постигат своето и книжките са разпродадени за два дни на приятелки и съседи.

През следващите девет месеца Мери Кей успява да продаде книги на стойност 25 000 долара. В този дух започвата кариерата на Аш, която вижда в себе си достъчно сили и хъс да се занимава с такъв бизнес. Успехите й намират място и в компания като Стенли Хоум Продъкс, която се занимава с продажби на артикули за дома.

Самата Мери Кей признава, че тази дейност много силно я е увлякла, като особен стимул е била конкуренцията между различните фирми на пазара. Конкурентността и желанието да пребори останалите са я направили изключително пробивна.

Състезателният й дух не е нещо, което крие обаче. Случва се така, че при раздаването на отличия в компанията за риализирани печалби, Аш споменава на президента на компанията Ф. Стенли Бевъридж, че следващата година тя ще бъде кралицата - титла, давана на най-успялата търговка.

След края на Втората Световна война съпругът на Аш се завръща и двамата се развеждат. Този етап от живота също изиграва своята ролята. Мери Кей отново изпитва тежестта на товара сама да се грижи за трите си деца.

През следващите 17 години Мери Кей Аш е самотна майка, която стремглаво вербува и ръководи десетки продавачи. През първите години тя работи усилено за развитието на „Стенли Хоум Продъкс”, но от 1959 г. започва и да работи за „Уърлд Гифт Къмпани”.

През тези години кариерата на бъдещата милионерка се развива успешно, но тепърва я очакват сътресения. Случват се няколко неща. Децата й се отделят, започват да работят и да се грижат семействата си.

Самата тя се омъжва за втори път. През 1960 г. се омъжва за Джордж Халенбек. Три години по-късно Мери Кей Аш осъзнава, че бизнесът все още дискриминира женския пол. Събитието се случва в средата на годината, когато връщайки се от командировка, разбира, че нейният помощник е издигнат в пост.

Обидена на наложените стандарти, които накърняват правата на жените - по това време трудът на жените се е продавал на цена два пъти по-малка от този на мъжете, Мери Кей горделиво напуска работа. И така загърбвайки успехите си, изпада безнадежно в депресия.

През следващите няколко седмици амбициозната американка търси начини да осигури своя живот, но най-вече да се изправи срещу мъжката доминация на пазара на работна ръка.

Първата й идея, подкрепяна от втория й съпруг, е да напише книга, в която да стимулира хората да предприемат собствен бизнес. Докато концентрира познанията и опита си, Мери Кей осъзнава, че по-добрият вариант е да реализира своята идея. Това, което й липсва обаче, е продуктът.

Личните контакти на Мери Кей Аш в дългогодишната й кариера са я научили на много неща. И така в един труден период от нейния живот, тя си спомня за един ден, в който нейна позната приятелка й показа кремовете, които прави баща й.

Мери Кей Аш се захваща за тази идея. Сама не притежавайки способност да твори, кремовете и бабините рецепти на нейната приятелка са истинска златна мина за нея. По това време в САЩ прогресира компанията Ейвън, но дори и този гигант по това време в сравнение с едва родилата се идея на Аш не я спира в начинанието й.

Мери Кей Аш купува рецептите и започва домашно производство наравно с съпруга си. Тук идва още един критичен момент. Съпругът и почива. Още един удар във все още нестабилното сърце на Аш.

За да покрепят амбициите на своята майка, в този момент децата й оказват голяма подкрепа. Постепенно те започват да взимат отпуски или да напускат работа, за да укрепят структурата на бъдещата компания.

Главната идея на Мери Кей Аш не е просто да изгради компания, от която да печели..и то не хиляди, а милиони долари. Жената, която е положила неимоверни усилия за да отгледа своите деца, не може да преглътне обидата от 1963 г.

Средствата, с които стартира своя бизнес, са: 5 000 долара, спестени от нея и съпруга й, 4 500 долара - от спестовния влог на един от синовете й.

Фокусът е насочен към изграждането на компания, управлявана и развивана от жени; към амбицирането и създаването на политика за интегриране на жените в работния процес. Големият успех, който Мери Кей жъне сред жените, е благодарение на нейния подход.

Всяка една жена, която прояви желание да започне работа в нейната компания, преминава през период на обучение, в процеса на което бъдещата търговка бива зарежда с енергия и идеята, че е достатъчно самостоятелна и е по силите й да прави бизнес. Освен тази практика - да прави едно семейство от всички търговци в компанията, Мери Кей Аш залага на търсеното.

Жените по това време в САЩ са предимно домакини и те нямат достатъчно свободно време. Дори тези, които искат да работят, имат много малък шанс да намерят подходящо предложение. А Аш прави точно това - дава им брилянтното предложение - да работят, когато искат и могат.

Освен това тя им предлага 50 % комисионна, което е наистина привлекателно условия. От друга страна, трябва да споменем, че фирмата успява да се запази през първите месеци от своето съществуване благодарение на решението на Аш как да снабдява своите дистрибутори. Дистрибуторите плащат стоките, които продават след това. По този начин Мери Кей избягва неприятния момент да има търговци с дългове.

Напускай работа в средата на 1963 г., на 13 (петък) септември 1963 година Мери Кей Аш започва да набира сили. Първоначално семейството наема магазинче, в което да са представени продуктите и където да прави своите шоута. След няколко десетилетия на метри от това магазинче ще се намира компанията, която ще владее 10% от пазара на козметични продукти в САЩ, - Мери Кей Козметикс.

Сред основите организационни ходове на Аш е да създаде обстановка, която предлага развитие и повишаване на квалификацията. В ход са както грантови програми, които стимулират търговците в мрежата, така и ежегодни събирания, които с всяка изминала година стават все по-грандиозни и бляскави, а по цялата страна пътуват розови камиони - отличителната марка на фирмата. Именно розови кадилаци се дават на най-успешните търговци в компанията на ежегодните награждавания.

Цялата кампания по еманципирането на жените и привличането им в работния процес върви ръка за ръка с концепцията на Аш за персоналния контакт. Мери Кей много държи на индивидуални подход към търговците и клиентите, а това сплотява още повече колектива и новопостъпващите в компанията.

През септември 1963 г. компанията стартира с 200 души служители, 9 години по-късно служители й са повече от няколко хиляди, а продажбите й възлизат на 18 млн. долара.

С тези параметри Мери Кей Козметикс е сред най-големите частни работодатели в САЩ. През 80-те години процентът на жените, постъпили в компанията, нараства от 38,3 % през знаменитата 1963 година до 53, 6 % през 1984 г.

За огромния успех и реализирането на идеите на Мери Кей Аш свидетелства и фактът, че нейната компания е първата регистрирана в Нюйоркската фондова борса фирма, управлявана от жена. Това става през 1976 г.

Мери Кей Аш умира през 2001 година, но остави след себе си велика философия, от която може да се поучи всяка жена. Тя е автор на безценни книги с лидерска и мотивационна насоченост.

Ето някои от най-силните й послания:

Изберете си бизнес, който ви харесва. През първите няколко години ще ви се налага да отделяте много време за начинанието си. Ако упоритата работа и многото посветено й време не са това, което имате предвид, не започвайте собствен бизнес

Отнасяй се към хората така, както искаш те да се отнасят с теб

Докато дрехите може и да не правят жената, то те със сигурност имат силен ефект върху самочувствието й – което, вярвам аз, вече прави жената

Уверете се, че сте записали целите си, така че да сте наясно какво искате от живота. Трябва да имате два списъка: един с личните цели и друг - с професионалните, и те трябва да са координирани един с друг

Съставянето на дневно разписание е едно от най-умните неща, които съм се научила да правя. Всяка вечер правя списък за следващия ден. Поставям най-трудните и най-непривлекателни задачи на първо място. Така се заемам първо с най-тежките проблеми и щом ги приключа, чувствам, че денят ми е започнал добре

Няма по-хубаво нещо от това да харесвате човека, когото виждате сутрин в огледалото

Каквото и да правите или да си мечтаете да правите - започнете го. Смелостта притежава вътре в себе си и гений, и сила, и магия.

  • Етикети:

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички