Най-богатите 40 африканци управляват $72,9 млрд.


Най-богатите 40 африканци управляват $72,9 млрд.
Снимка:

1187

Напук на световната икономическа криза, Африка върви нагоре. Втората поредна класация на Forbes на най-богатите хора на Черния континент отразява икономическия ръст, който записва Африка.

Разбира се, това не означава, че огромната част бедно население живее по-добре. За сметка на това обаче най-богатите са увеличили активите си с 12%. Така общото богатство на 40-те най-богати човека в Африка възлиза на $72,9 млрд. В класацията влизат 10 нови попълнение, от които, за пръв път, и две жени.

За втора поредна година престижната класация се оглавява от нигериеца Алико Данготе, чието нетно богатство възлиза на $12 млрд. През ноември 2011 г. той е разполагал с $10,1 млрд. Най-голямата част от това богатство се дължи на Dangote Cement, която оперира в 14 африкански страни.

Подгласник на Данготе, отново за втора поредна година, е Ники Опенхаймер, чието богатство Forbes е изчислил на $6,4 млрд. – със 100 млн. долара по-малко в сравнение с предишната година. В края на миналата година Опенхаймер продаде 40-процентния дял на семейството си в диамантения гигант DeBeers на минната компания Anglo American. Сделката бе на стойност $5,1 млрд. и бе окончателно одобрена от властите пряз юли 2012 г. С това се сложи край на 85-годишния контрол на фамилията Опенхаймер върху DeBeers.

Голямата новост в класацията е влизането на две жени сред най-богатите в Африка. Нигерийката Фолоруншо Алакиджа дължи състоянието си на дела си в богатото нефтено находище „Агбами”; Изабел дос Сантос е инвеститор и предприемач, но и дъщеря на президента на Ангола.

Южноафриканецът Десмонд Сако дебютира в Топ 40 благодарение на дела си в минния концерн Assore, на който е и управляващ директор. Друг южноафрикански дебютант сред богаташите – Куус Бекер, извежда медийната група Naspers до статута на мултинационална компания, като от 1997 г. насам за това си начинание не е получавал нито заплата, нито бонуси. Той дължи своите $450 млн. най-вече на инвестиционни сделки с Naspers.

Южна Африка, икономическият гигант на континента, е дал 12 от най-богатите 40 в Африка. Следва Нигерия с 11 представители, Египет има 8 богаташи в престижната класация, а Мароко – 5.

Миналата година богаташите са били от шест националности, докато сега в списъка влизат още две държави: Ангола (Изабел дос Сантос) и Танзания (Саид Салим Бакхреса). Кайро е дом на най-много богаташи от списъка – 8. В класацията 32-ма сами са изградили империите си; на 19 нетното им богатство се е увеличило за последната година; 10 са обеднели. Средната възраст на богаташите е 63 години. Минималното нетно богатство, което те вкарва в елитния списък, е $400 млн., докато в миналогодишната класация то е било $250 млн.

Любопитното е, че само 4 от 40-те супер богати хора, са натрупали своето състояние от петрол. Отбелязваме този факт, тъй като Африка е известна с изобилието на природни ресурси. Шестима са забогатели във финансовата индустрия, докато 10 са разчитали на собственост в големи конгломерати или на недвижимо имущество.

Класацията си Forbes прави с няколко условия. Задължително трябва да си жител на континента, каквито не са роденият в Судан милиардер Мо Ибрахим, който е жител на Великобритания; египтянинът Мохамед Ал-Файед също живее на Острова, в Лондон. Богатството на всички е изчислено на база цените на техните активи на стоковата борса и обменните курсове към 9 ноември. Умишлено от класацията са изключени богатствата на фамилиите Чандария (Кения) и Мадфванис (Уганда), тъй като те се управляват от много членове на двете семейства. Включени са наследници на богатство, ако то може да се проследи до един жив роднина. В този случай към името на конкретния богаташ има продължението „& family“.

Пламен Георгиев

 

  • Етикети:

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички