Основателят на IKEA се пенсионира


Основателят на IKEA се пенсионира
Снимка:

1008

Ингвар Кампард – един от най-влиятелните хора в мебелната индустрия – е решил да се оттегли от ръководния пост в компанията си IKEA, съобщи The Local. Решението на Кампард е поредната стъпка в политиката на компанията за подмладяване на екипа. Председателят на Inter IKEA Holding Пер Лудвигсон също напуска поста си, който ще бъде поет от най-малкия син на Кампард Матиас. 

„Ще продължа да прекарвам време в магазините и фабриките и да помагам за развитието на компанията. Нашето пътешествие тепърва започва”, заяви 87-годишният Ингвар Кампард. Той ще продължи да бъде председател на регистрираната в Холандия фондация Stiching Ingka, която де факто контролира групата IKEA, както и на другата си фондация Interogo в Лихтенщайн.

Кампард започва да изгражда мебелния гигант още като тийнейджър през Втората световна война. През детството си работи като продавач на части за велосипеди, риба, коледни украси и химикалки. IKEA е основана през 1943 г. на кухненската маса на чичо му Ърнст. Първоначално бизнесът се развива чрез доставки по пощата. Наименованието IKEA се образува от първите букви на имената му (Ingvar Kamprad) заедно с тези на фермата, в която е роден (Elmtaryd) и близкото до нея село (Agunnaryd). 

Кампард поддържа сравнително скромен начин на живот, въпреки че притежава редица недвижими имоти, сред които вили в Швейцария, където живее от 1970 г. насам, обширно имение в Швеция и лозя в Прованс, Франция. През 2007 г. сп. „Форбс” го обявява за четвъртия най-богат човек в света в ежегодната си класация. Тогава състоянието му се изчислява на 33 млрд. долара. През март 2013 г. обаче се оказва, че то се стопило до едва 3.3 млрд. Причината за това обаче не са големи финансови загуби, а прехвърлянето на IКЕА към фондацията Interogo в Лихтенщайн. Тя също е контролирана от Кампард, но законови клаузи формално пречат на него и семейството му да се възползват от пълните финансови активи на IКЕА след промяната на собствеността.

През 1994 г. името на Кампард е замесено в грандиозен скандал – оказва се, че между 1942 и 1945 г. той е бил активен член на фашистката организация Nysvenska Rörelsen.  В последвало изявление Кампрад нарича участието си в структурата "най-голямата грешка в живота ми".

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички