Ричард Брансън - милиардерът авантюрист


Ричард Брансън - милиардерът авантюрист
Снимка:

7741

Ексцентрик, човек на риска, екстремните изживявания, върховното удоволствие и забавление, или накратко - Икона на съвременния бизнес.

Така описват авантюриста предприемач Ричард Брансън.

Британският магнат е собственик на империята "Върджин Груп", която днес наброява около 200 компании в над 30 страни. Личното му състояние се оценява на 4,4 милиарда британски лири.

Шантав, странен, импулсивен, гениален – Брансън не спира да се впуска в нови бизнес начинания и авантюри.

Днес списъкът на неговите бизнеси е огромен: звукозаписна компания, производство и разпространение на филми, авиокомпания, железопътен превоз, автомобили, булчински облекла, книгоиздаване, презервативи, безалкохолни напитки, финансови услуги, фитнес центрове, и дори космически туризъм.

Последният му проект е "Спейсшип 2" на компанията "Върджин галактик". Фирмата продава резервации за космически полети от 2005 г., въпреки че още не е определена точната дата на първия полет. Цената на билета е 200 000 долара.

Първите туристи се очаква да потеглят от космодрума Spaceport America в Ню Мексико в периода 2012-13 г. Брансън откри съоръжението в средата на месец октомври миналата година.

Брансън е роден на 18 юли 1950 г. в графство Съри. Израства в обикновено семейство. Като дете страда от дислексия (болест, която му пречи да чете и пише нормално), но после се оправя.

Първата крачка в бизнеса прави на 15-годишна възраст. Започва да издава студентско музикално списание с идеята да го превърне в “британския Ролинг Стоун”. Новото му начинание така го пленява, че на 17 години решава да зареже училището.

След списанието Брансън захваща нов бизнес – разпространение на грамофонни плочи по пощата. Тогава избира да кръсти новото си начинание Върджин (от англ. – “девствен”).

Не след дълго отваря първия си музикален магазин на Оксфорд Стрийт в Лондон, една от най-известните шопинг-улици още от 70-те. На двадесет и четири той вече е милионер. През 1972 година се жени за приятелката си Кристен Томаси, прави Върджин звукозаписна компания и става продуцент на все още не особено известния Майк Олдфийлд. Десет години по-късно продава Върджин Мюзик на Торн И Ем Ай за един милиард долара (за да финансира допълнително авиобизнеса си).

През 1984 г. създава авиокомпанията Върджин Атлантик Еъруейз. Намесата му в бизнеса изнервя страшно сериозните босове в индустрията, и най-вече сър Джон Кинг, известен като лорд Кинг, от Бритиш Еъруейз.

През 1989 г. се жени за Джоан Темпълман, десет години по-късно получава титлата "сър" за "служба на предприемачеството".

Сър Ричард е добре познат със страстта си към приключенията. През 1986 г. подобрява световния рекорд за най-бързо прекосяване на Атлантическия океан с моторница, а през следващата година прелита над същия океан в най-големия балон. Участва и в акция за освобождаване на заложници в Ирак.

Брансън има две деца – дъщеря Холи и син Сам.

Просто Ричард

Милиардите не успяват да главозамаят Брансън. Така например, той не само не е любител на компютрите, но и не използва такива. Записва всичко в тефтери. От шестнайсетгодишна възраст досега Брансън е изписал десетки такива. Когато няма хартия наблизо, записва по-важните неща директно на дланта си. Пише на лист дори мейлите си, които после диктува на секретарката.

Друг интересен факт е, че не държи особено на модата. Предпочита спортния стил пред класическото за бизнесмените строго облекло.

Бизнесът като забавление

Брансън прави бизнес и се забавлява така, както никой друг не умее.

Казва, че никога не е целял да печели пари. Каквото и да прави, винаги се стреми да се забавлява и да опитва нови неща. Този стремеж го кара да живее непрекъснато на пълни обороти.

Брансън е превърнал принципа "Смелите не живеят дълго, но предпазливите изобщо не живеят" в свой житейски девиз, а "Майната му! Да го направим!" - в основен бизнес подход.

Има уникалната способност да поема удари, да приема както доброто, така и лошото. Потенциалът му да се изправя отново на крака е колосален.

"Смаян съм от количеството време, което хората отделят на неуспехите, когато вместо това би трябвало да насочат енергията и времето си към следващ проект. Неуспехът не е задължително отрицателно преживяване, неуспехът е част от кривата на познанието", казва милиардерът.

Да живее доброто

Авангардното мислене носи на Брансън невероятни успехи в бизнеса. Той обаче не забравя да прави добро. Милиардерът инвестира в много благотворителни каузи. Основател е на The Global Elders, организация, която има за цел разрешаване на световни конфликти, бори се срещу бедността, промяната в климата и СПИН-а. Брансън е защитник на екологичния начин на живот. Инвестира 3 милиарда долара в борбата с глобалното затопляне, пари осигурени от транспортния и туристически бизнес на британеца.

 Днес европейският милиардер е легенда в сферата на предприемачеството и пример за много настоящи и бъдещи предприемачи по цял свят.

Ето и “деветте бизнес и житейски заповеди” на Ричард Брансън (те съвпадат със съдържанието на книгата му Майната му! Да го направим!):

• Майната му! Да го направим!

• Забавлявай се!

• Бъди смел!

• Предизвиквай себе си!

• Стъпи здраво!

• Живей за мига!

• Цени семейството и приятелите!

• Уважавай!

• Прави добро!

И за финал:

"Вярвайте в себе си, не се съмнявайте - няма невъзможни неща! Живейте на пълни обороти! Никога не се предавайте! Просто го направете! Независимо какво искате да постигнете в живота, не положите ли усилия, няма да изпълните мечтите си. Затова направете първата крачка. Предстоят доста предизвикателства. Може да ви бутнат от пътя, но накрая ще успеете. На добър час!"

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички