Руският цар на Солун


Руският цар на Солун
Снимка: Getty Images

8968

Иван Савидис е бил най-обикновен работник в Ростов, а днес е най-големият инвеститор в Солун. Медиите го наричат "руския цар на Солун". Кой е той и как е натрупал богатството си?, разказва Deutsche Welle.

През април 2019 г. солунският "ПАОК" стана шампион на Гърция – за първи път след цели 34 години. А два месеца по-късно победи и в двубоя с най-големия си противник АЕК - Атина. Заслугите са на играчите и на треньора, но и на президента на клуба, руския олигарх с гръцки корени Иван Савидис. Клубът е негова собственост от седем години и оттогава насам нещата вървят все по-добре - и с "ПАОК", и със Солун, отбелязва швейцарският "Нойе цюрхер цайтунг".

Най-важният индивидуален инвеститор в града

Савидис влага парите си съвсем не само във футболния клуб и в скъпи трансфери - междувременно негова собственост са също така най-известният луксозен хотел в града "Македония палас", компанията за производство на безалкохолни напитки "Суроти" и някои медии, а от март 2018-а - и част от солунското пристанище. Той минава за най-големия индивидуален инвеститор в града.

А е започнал от най-долу - бил е най-обикновен работник в Ростов, преди да стане предприемач и впоследствие собственик на мажоритарните дялове на цигарената фабрика "Донской табак", която превръща в най-голямото предприятие за производство на цигари в тогавашния Съветски съюз.

Една от първите му инвестиции в Гърция след като се сдобива с футболния клуб "ПАОК" е покупката на цигарената фабрика "СЕКАП". Междувременно се е отказал от цигарения бизнес - следващият му голям проект е строителството на стадион за 100 милиона евро, който ще предлага места за 35 000 зрители. Той би трябвало да стане най-големият на територията на страната и така Солун да успее да засенчи Атина.

За тайнствения предприемач, който е роден по съветско време в Грузия, но е с гръцки корени, и чието състояние се оценява на около 530 милиона долара, почти не се чува лоша дума. Той рядко контактува с медии и през по-голямата част от времето живее в Русия. Отдавна са му простили "простъпката" - нахлуването преди година с пистолет на терена на стадиона по време на мач на "ПАОК", търсейки саморазправа със съдията. "Не бихме могли да си представим какво щяхме да сме без него", казва Йоанис Димогианис, отговорник за проекта на новия стадион в "ПАОК".

Икономическо и политическо влияние

"ПАОК" е много важен за града. С него и с феновете му зад гърба много неща стават по-лесно", заявява един представител на Търговската камара в Солун. Ясно е, че това позволява да се оказва и политическо влияние. Особено пък като се има предвид, че Савидис е близък с доскорошния гръцки премиер Алексис Ципрас, за когото се смята, че поне веднъж му е правил сериозна услуга във връзка със "СЕКАП".

Ако все пак в Солун се усеща известно недоволство към нарастващото влияние на руския предприемач, то е свързано с неговата съпротива срещу сключването на споразумението за името на Македония (в съответствие с руската позиция срещу промяната на името).

И макар много гърци традиционно да са настроени приятелски към Русия - по исторически и най-вече по религиозно-културни причини, някои все пак се питат доколко здравословна е за града издигнатата позиция на един откровен почитател на Путин. Никой обаче не иска да го цитират, особено политиците, пояснява "Нойе цюрхер цайтунг".

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички