Кризата роди нова валута - бартерлев


Кризата роди нова валута - бартерлев
Снимка:

1199

Кризата и липсата на пари в брой възродиха най-простата и най-древна форма на търговия - бартерът.

Нова разплащателна единица вече използва бизнесът в България – бартерлев. Макар и плахо, разплащането с бартерлевове започва да набира скорост в страната ни.

В България вече година успешно функционира български Barterclub, който става все по-популярен напоследък.

Той представлява B2B мрежа, в която малки и средни фирми купуват и продават, без да се разплащат с пари. Колкото повече участници има, толкова по-лесно се работи. Идеята е Barterclub Bulgaria да стане национална организация и да се популяризира допълнителната валута.

Бартерлевът e условна парична единица, приравнена по стойност към лева, която служи за отчитане на покупките и продажбите. Всяка фирма може да си открие сметка в Бартерлева или с други думи можем да мислим за Бартерлева като за допълнителна валута, която се приема само от фирми търговци и лица, упражняващи свободни професии, обяснява смисъла на новата валута Николай Горанов, съуправител на BarterClub Bulgaria (вдясно на снимката).

 

Бизнесмени с нюх и насоченост към алтернативни начини на популяризиране на дейността и продуктите си са основните членове на българския Barterclub. Стартирал само преди година, B2B мрежата за размяна на стоки и услуги с допълнителна валута наброява 200 фирми.

Техни представители имаха възможността да се запознаят един с друг на първата среща на членовете в столичния клуб-ресторант "Before and After". Заведението е един от първите членове на българския Barterclub.

Малко история и цифри за големите клубове от Бартербизнеса

Най-големият бартер клуб в света е WIR BANK със своите 75 000 фирми и годишен оборот от над 2.4 млрд. франка. Всъщност статистиката показва, че по време на криза се увеличава именно циркулацията на WIR франкът (разплащателната единица на WIR BANK) за разлика от монетарната единица – швейцарския франк. Нашата южна съседка – Турция, също стремглаво набира скорост TURK Barter вече обединява повече от 10 000 местни фирми.

Вместо да губи приходи, бартер индустрията успява да завърти около 10 милиарда долара чрез бартер сделки.

 Повече за Бартерклуба може да прочетете ТУК.

Бартер концепцията се налага и в полето на потреблението, не само в бизнес отношенията. В България вече функционира бартер магазин - Signature (ул. Осогово 57), в който потребителите могат да пазаруват стоки срещу натрупани бартер точки.

Подобни организации обаче предизвикват опасения сред икономистите, тъй като извършваните сделки не подлежат на данъчно облагане.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички