Никаква милост за йената, еврото покорява нови върхове


Никаква милост за йената, еврото покорява нови върхове
Снимка:

423

Йената продължава да се срива, след като отчете най-големия месечен спад за последните 12 години срещу еврото, докато пазарите се позиционират за много по-агресивни монетарни облекчения от Японската централна банка. Подкрепена от намаляващите опасения за европейската дългова криза, единната валута се изстреля и до 14-месечен връх срещу долара, като преодоляването на опционна бариера увеличи скоростта на поскъпване.

Долар/йена нарасна до 91.95, най-високото ниво след май 2010 година. Евро/йена полетя до 125.30, което е също най-високата стойност след май 2010 година. Само за януари еврото поскъпна с почти 9% срещу йената, което не се беше случвало от декември 2000 година. Продажбите на йени се превърнаха в лесна еднопосочна сделка след избирането на новия министър-председател Шинзо Абе, който оказва безмилостен натиск върху ЯЦБ да облекчи агресивно монетарната си политика, за да се помогне на икономиката да излезе от летаргията в която се намира през последното десетилетие. Анализаторите очакват продължение на слабостта на йената, като някои прогнозират, че скоро ще станем свидетели на нива от 100 йени за 1 долар. Що се отнася до първото тримесечие прогнозите сочат цел от 95. В противовес на това, намаляващите опасения за дълговата криза в еврозоната и относително оптимистичните очаквания на ЕЦБ правят еврото по-привлекателно от йената и долара.

Евро/долар скочи през нощта до 1.3625, което е най-високото ниво след ноември 2011 година. Растежът се засили след пробива на опциите при 125 срещу йената и 1.36 срещу долара. Коментарът на специалистите е, че инвеститорите се връщат в Европа, напускайки дългосрочно сигурните убежища, по-специално йената, но също така и стерлинга и дори швейцарския франк. Това е голяма промяна в настроенията на търгуващите.

Австралийският долар слезе на 1.0385 срещу зелените пари, тъй като попадна под натиск след официалните резултати за промишленото производство в Китай, които изненадаха неприятно. PMI индекса на производствения сектор в Китай слезе до 50.4 през януари при очаквания за резултат от 50.9. Това означава, че икономиката отчита слабо възстановяване.

В момента всички погледи са насочени към излизащите днес следобед данни за трудовата заетост в САЩ. Положителни цифри ще увеличат аргументите на Федералния резерв да започне бавно да излиза от монетарните облекчения.

Печалбите на еврото не помагат на златото

Златото спадна днес след последните повишения, които провокираха инвеститорите да прибират печалби. Въпреки това, металът е на път да отчете слабо повишение за седмицата.

По-ниските цени привлякоха купувачи сред бижутерите в Китай и Тайланд, но все пак инвеститорите изчакват оповестяването на данните за трудовия пазар в САЩ. Прогнозите сочат минимално увеличение в създадените работни места до 160 000 спрямо покачването от 155 000 през декември. Докладът се очаква и защото инвеститорите все още търгуват новините, по-специално тези от САЩ, и не са отдават внимание на статута на златото като сигурно убежище.

Златото слезе минимално до 1661 долара за тройунция, но все още отчита покачване от 0.2% за седмицата. В сряда жълтият метал удари почти едноседмичен връх от 1683 долара, когато данните показаха неочаквано свиване на американската икономика през четвъртото тримесечие. Ако днес излязат положителни цифри, търгуващите вероятно ще предпочетат акциите, вместо да купуват металите.

Борсовите индекси в Азия загубиха първоначалните печалби при излизането на доклад за производствения сектор в Китай, който намали оптимизма. Еврото от своя страна достигна най-високите си нива срещу долара след ноември 2011 заради намаляващите опасения около европейската дългова криза.

Силата на единната валута трябваше да подкрепи поне на теория цената на златото, но засега не успява. Златото достигна рекорд от 1920 долара за тройунция през септември 2011 година, когато задълбочаващата се дългова криза в Европа доведе до трескави покупки на метала. Предишните рундове на Федералния резерв от покупки на активи също принудиха инвеститорите да търсят златото, като средство за защита срещу инфлацията.

В момента покупките от физическия сектор са слаби, а анализаторите считат, че растежа на златото се изчерпва заради липсата на пробив на нивата от 1700 долара. При другите метали, среброто поскъпна, но платината и паладиума последваха златото и спаднаха. Междувременно от CME Group заявиха, че ще прибавят към електронната си платформа опции за платината и паладиума, поради засиления интерес на инвеститорите към групата на платинените метали.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички