Предпазлива търговия на валутните пазари


Предпазлива търговия на валутните пазари
Снимка:

425

Търговията на валутните и капиталови пазари остана слаба, както през вчерашния ден, така и по време на азиатската сесия тази нощ.

Движенията са в сравнително тесни граници, слаба волатилност и ниска ликвидност е обхванала финансовите пазари, като затишие през буря. Инвеститорите и спекулантите на пазара са в изчакване на по-ясни сигнали за дългосрочни движения. Гръцкият дълг отново е на дневен ред, разногласията в еврозоната създават усещането за несигурност у играчите на пазара, а занижените очаквания за корпоративните резултати от последното тримесечие на 2011 г., вещаят нов спад на борсовите индекси.

Гърция е все по-близо до споразумение с частните кредитори. Това обяви пред Европейския парламент, европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Франция и Германия вече обявиха, че частните кредитори на Гърция трябва да споделят облекчаването на дълговото бреме на страната. Условията, които са поискани от частните кредитори, са за опрощаване на над 50% от дълга на Гърция.

Дни по-рано банкери заявиха, че това може да доведе до нестабилност както в Гърция, така и в еврозоната заради възможни съдебни спорове от страна на частни кредитори. Споразумението обаче би разчистило пътя към одобряването на втория спасителен финансов пакет за страната.

Разногласия между лидерите на еврозононата не липсват и през тази седмица. След като френският президент, Никола Саркози заяви, че Франция ще въведе данък върху финансовите транзакции, датското правителство отхвърли тази идея. Предложеният "данък на Тобин" не е достатъчно силен, коментира министърът на икономиката Маргрете Вестагер. Тя отбеляза, че е възможно приемането му да доведе до намаляване на растежа с 0.5% и до загуба на стотици хиляди работни места заради прехвърлянето на финансови и банкови дейности извън ЕС.

"Както всички казват, сега приоритет е създаването на работни места. Ние сме против обвързването с предложение, което може да има противоположен ефект, да намали растежа и да доведе до загуби на пазара на труда", посочи още министърът. Великобритания и Швеция също се обявиха против въвеждането на такъв данък.

Движенията при долара също бяха разнопосочни, след като стана ясно, че държавният дълг на САЩ е превишил годишния БВП на страната. Общият му размер е 15,23 трлн. долара, а произведените за година стоки и услуги от американската икономика се оценяват на 15,17 трлн. долара, информира ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местни медии. Толкова високо равнище на държавна задлъжнялост в САЩ не се е наблюдавала от годините на Втората световна война.

В навечерието на сезона на обявяване на корпоративните резултати за последното тримесечие на 2011 г., инвеститорите проявиха умерен оптимизъм. Според изчисления на Bloomberg, средната печалба на акция на щатските компании се е покачила с 6% - най-ниският ръст от две години насам.

Късно снощи EUR/USD затвори на нива около 1.2760/70, където се търгува и тази сутрин, въпреки, че към средата на европейската сесия достигна до 1.2820 долара. Сред най-големите печеливши на пазара се оказаха австралийският и новозеландски долар. Следствие на това EUR/AUD достигна до ново рекордно дъно в 1.2360, а EUR/NZD се понижи за 11-та поредна сесия и също отбеляза ново историческо дъно към 1.6040.

Златото и петролът записаха леко повишение

Цената на петрола нарасна вчера за пръв път от последните четири дни. Причината за това са по-големите опасения, че диспутът между Иран и западните правителства може да доведе до нарушение в доставките на суров петрол от средния Изток.

Правителствата на държавите от ЕС организират среща на министрите на външните работи на 23 януари, на която ще бъде взето евентуално решение за налагане на ембарго върху износа на суров петрол от Иран, предаде Ройтерс.

Евентуално ембарго на износа на петрол от Иран ще намали ежедневните доставки с около 15 млн. барела, което на фона на спада на запасите в САЩ ще изтласка цената в рейнджа 150-200 долара, според Социете Женерал.

Икономисти от Raiffeisen AG във Виена коментират, че Иран е основната причина цената на петрола да задържа над $100 за барел.

Тази сутрин американският лек суров петрол се търгува на нива от 101.90 – 102.10 долара за барел, а цената на сорта Брент варира между 113.00/20 долара за барел.

Цената на златото регистрира нов 3-седмичен връх, поскъпвайки до 1641 долара за унция. Ръстът на индексите, макар и минимален е в подкрепа на ценния метал, както и слабото представяне на долара през последните дни. Тази сутрин жълтият метал се търгува на цена от 1637/38 долара за унция.

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички