Аптеки спират да зареждат лекарства


Аптеки спират да зареждат лекарства
Снимка:

1516

Аптеките масово спират да зареждат нови лекарства, съобщи Би Ти Ви.

Причината е, че фармацевтите искат да изчакат да влязат в сила новите надценки на медикаментите, а до тогава всяко натрупано старо количество може да им генерира загуби.

За опасност от дефицит на лекарства сигнализираха от фармацевтичния съюз. Най-просто казано - аптекарите не искат да се презапасяват, тъй като никой няма да ги компенсира за наличните количества, които ще им се наложи да продават на по-ниски пределни цени. От Националната аптечна камара заявиха, че ще има пациенти, които ще чакат за лекарства.

Все още не се знае кога точно, промените ще бъдат публикувани в Държавен вестник и откога дистрибутори и аптеки ще слагат с 2% по-малки надценки. Със сигурност обаче гратисен период за наличните количества лекарства няма да има. Дори и да са купени на по-високи пределни цени ще трябва да се продават на по-ниски.

„Естествено, че бих изчакал и бих работил на минимални запаси в аптеката, за да може да си минимизирам загубите", коментира Йордан Славчев, магистър-фармацевт.

Само от едно лекарство с цена 20 лева за пациента, само от една опаковка от него, аптеката губи около 30 стотинки в случай, че не успее да го продаде навреме.

„В момента всички аптеки биха се опитали максимално да намалят закупуването на лекарства, за да намалят загубите си и това ще доведе до отказ на определени позиции в определени аптеки. Т.е. връщане на пациенти", заяви и Антон Вълев, Национална аптечна камара.

За Би Ти Ви един от най-големите дистрибутори заяви, че компенсации за аптеките няма как да направи. Лекарствата вече са изтъргувани по стари правила.

А от здравното министерство са категорични, че гратисен период няма да дадат. Подобна практика имало само в страни с фиксирани цени на лекарствата, а България не е сред тях.

Дали мерките на здравното министерство ще доведат до реално поевтиняване на лекарствата все още е спорен въпрос. Както е спорен и въпросът дали наистина аптекарите ще натрупат загуби, или в отношенията си с търговците на едро ще намерят вратичка за договорки.

Коректно е да се уточни, че когато производителят намалява цена, в масовия случай компенсира дистрибутори, а те - аптеки. Но когато държавата налага нови правила, кой как ще се компенсира остава загадка.

 

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички