Атанасова: 268 лекарства вече са с трайно намалена цена


Атанасова: 268 лекарства вече са с трайно намалена цена
Снимка:

661

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова изненадващо се появи днес в НС и представи в пленарна зала доклада на Комисията по цени и реимбурсиране, предаде БГНЕС.

Докладът сочи, че за 6 месеца са проведени 22 заседания, като са разгледани 745 процедури, а приетите от комисията решения са 2095.

През изтеклия 6-месечен период комисията се е произнесла с решение или е изготвила отговори при приключили производства, от които са заличени установени цени на 629 лекарствени продукти, които към влизане в сила на Закона за лекарствата в хуманната медицина не са включени в позитивния лекарствен списък.

Заличена е пределната цена на лекарствени продукти, отпускани без лекарско предписание на 31 лекарствени продукта, издадени са решения за промяна на пределна и максимална цена за 63 медикамента. Комисията е издала решения по процедури по регистриране на пределна и максимална продажна цена за 127 лекарствени продукта.

Към 30 юни 2012 г. са проверени 954 лекарствени продукта, за да се проследи утвърдената последна цена. От тези проверени 954 медикамента 488 броя или над 51% са с установена по-ниска цена от ценообразуващата, посочи Атанасова в доклада.

От тях 268 вече са с трайно намалена цена, тъй като за останалата част се водят съдебни процедури, допълни тя. ай-големите намаления са за лекарства за онкологичните заболявания и за хормоналните лекарства за хормонална терапия.

Между 10% и 20% са намалели цените на медикаментите за пациентите на хемодиализа. Има намаление на лекарствата за трансплантирани пациенти. Все пак, според министъра, проверките в момента не са завършили окончателно, каза Атанасова, която се надява да има продължаващо намаление на цените на лекарствата.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички