Атанасова и Дянков водят дебат през медиите


Атанасова и Дянков водят дебат през медиите
Снимка:

597

"Моето предложение стои и пред Министерство на финансите, мисля, че съм го обосновала достатъчно". Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова във връзка с изявлението вчера на финансовия министър Симеон Дянков, че няма да има диференцирани ставки за ДДС, предаде агенция БГНЕС.

Според Атанасова промяната в размера на ДДС за лекарствата ще се отрази пряко на пациентите, както и на НЗОК.

"Да, ще продължа да настоявам да има диференцирана ставка на ДДС за лекарствата. Защото смятам, че докато във всеки друг сектор това до различна степен би се отразило на потреблението, в сектора „Здравеопазване” и по отношение на лекарствените продукти, наистина, трябва да има диференцирана ставка. Защото това е жизненоважно за всички, които имат нужда от потребяването на лекарствени продукти. То ще се отрази не само на пациентите пряко, но то ще се отрази и на Публичния фонд, който плаща и лекарствените продукти за болнично лечение и за домашно лечение чрез здравните вноски на всички нас. Тоест ще настоявам, все още се подготвят разчетите за бюджетната 2013 година – все още Министерски съвет не е обсъждал бюджета за следващата година." - коментира Атанасова в предаването "Здравей България", излъчвано по Нова Телевизия.

Финансовият министър Симеон Дянков от своя страна бе категоричен, че няма да допусне диференциране на ДДС ставките. Според него „такива идеи” се появяват всяка година преди да се гласува новия бюджет, т.е. това, че МС не е обсъждал бюджета за следващата година не звучи особено обнадеждаващо.

"Предстоят и промени в законите, включително и в Закона за данък добавена стойност от Народното събрание. Така че, мисля, че има шанс да бъде намалено ДДС-то за лекарствата и да има диференцирана ставка. Разбира се, разчитам и на госпожа Крумова за подкрепа в Народното събрание", информира Атанасова. Финансис номер едно на страната пък подчерта, че не се предвиждат никакви промени в данъчната политика на страната.

Може би е време двамата министри да дискутират въпроса по между си и да съгласуват една обща позиция, а не да заливат медиите с взаимноизключващи се твърдения.

Редактор: Катина Костова

 

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички